Oliveo: Conclusie over dronken jeugd te snel en te makkelijk

Voorzitter John Weijgertse van de Pijnackerse voetbalvereniging Oliveo vindt de uitspraak van burgemeester Ravestein dat er na het Oliveofeest zaterdag veel jongeren onder de 18 dronken naar huis gingen, ‘veel te snel en te gemakkelijk’. Hij vindt het knap dat die conclusie is getrokken, terwijl er door de politie geen controle heeft plaatsgevonden van de leeftijd van de jongeren die het feest verlieten. “Ik heb die controle in elk geval niet gezien.”

Weijgertse is niet blij met de opmerkingen van de burgemeester, die dinsdagmiddag op een persconferentie meldde dat ‘heel veel jongeren onder de 18′ teveel alcohol op hadden toen ze na het feest naar huis gingen. Hij vindt het beeldvorming die niet op feiten is gebaseerd. “Ik vind het nogal makkelijk om dit soort dingen te roepen. Er is met ons ook op geen enkele manier contact geweest, ook niet door de politie. ”

Volgens de voorzitter is door Oliveo bij het feest zaterdagavond de leeftijd van alle bezoekers gecontroleerd aan de hand van hun identiteitsbewijs. Wie 18 jaar of ouder was, kreeg een polsbandje. Zonder zo’n polsbandje was het niet mogelijk om bij de bar alcohol te krijgen. “Natuurlijk kan het best zijn dat er ook bier of wijn is gehaald door mensen met zo’n bandje, die dat vervolgens aan jongeren hebben doorgegeven. Dat indirect verstrekken is lastig, daar heb je weinig controle op.” Weijgertse kan dus niet garanderen dat er géén jongeren beneden de 18 wat hebben gedronken. “Als ik dat zeg is dat net zo oncontroleerbaar als wat de burgemeester nu beweert.”

Wel wat te verbeteren

De controle op leeftijd gebeurt bij Oliveo niet alleen tijdens een clubfeest zoals afgelopen zaterdag. Het hele jaar door geldt de regel dat beneden de 18 geen alcohol wordt geschonken. “Enige tijd geleden is uit een onderzoek met undercoverjongeren wel gebleken dat er in Pijnacker-Nootdorp bij sportclubs op dat gebied nog wel wat te verbeteren valt, en wij werken daar ook zeker aan. We proberen wat dat betreft te doen wat we kunnen.”

John Weijgertse wil in de komende dagen graag overleg met de burgemeester over haar uitspraken. Voor volgende week dinsdag is sowieso al een evaluatie gepland over het feest, waaraan ook de brandweer en de politie deelneemt. Dan komt het onderwerp wat hem betreft ook zeker aan de orde.

Lees ook: Burgemeester: Veel jeugdigen dronken na Oliveofeest