Onderzoek: Toeristenbelasting Zuid-Holland gestegen met 6,4%

Voor een overnachting betaal je dit jaar in Zuid-Holland gemiddeld €2,38 toeristenbelasting per persoon, per nacht. Dit is een stijging van 6,4% ten opzichte van vorig jaar. Deze toename is een iets kleiner dan de landelijke toename van 6,6%. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl naar toeristenbelasting.

Pijnacker-Nootdorp onder gemiddelde
In Pijnacker-Nootdorp is dit bedrag €2,23 per persoon, per nacht. Toeristenbelasting wordt in rekening gebracht als je (betaald) overnacht in een gemeente waar je niet staat ingeschreven, bijvoorbeeld in een hotel of op de camping. Gemeenten kunnen zelf bepalen of ze dit heffen.

Toeristenheffing sterkst gestegen in Zuidplas en Leiderdorp
In 23 van de 52 Zuid-Hollandse gemeenten werd de toeristenbelasting dit jaar verhoogd. Het tarief steeg het hardst in Zuidplas (+66,7%) en in Leiderdorp (+26,5%). De minst sterke stijging vond plaats in Brielle (0,4%) en Hellevoetsluis (1,1%). De stijging in Pijnacker-Nootdorp is +1,8% ten opzichte van vorig jaar.

Tegemoetkoming
Gouda is de enige gemeente van Zuid-Holland (én Nederland) waar de toeristenbelasting dit jaar zelfs helemaal werd afgeschaft. De gemeente komt hiermee de accommodatie-sector tegemoet die hard getroffen is door de verspreiding van het coronavirus.