Opluchting bij Stanislascollege Pijnacker. Zoekgeraakte examens zijn alsnog terecht

De kwijtgeraakte examenpost zijn bij 3 scholen alsnog terecht gekomen. Door een fout bij PostNL werden gecorrigeerde examens niet op tijd bezorgd. Sommige examens raakte zelfs zoek. Een van die scholen die later, maar alsnog hun examens binnenkregen is het Stanislascollege in Pijnacker.

Behoorlijk schrikken
Pijnacker-Nootdorp sprak met Jan Willem van Poortvliet, de Rector van het Stanislascollege in Pijnacker. “Het was behoorlijk schrikken! We hadden alles keurig verstuurd met aangetekende post en kregen ook bericht dat alle examens afgeleverd waren. Alleen.. kwam het niet op de juiste plek terecht. Via een enorme omweg die ik ook niet kan achterhalen is het vanmorgen toch bij de school terecht gekomen, waar de examens naartoe moesten”, zegt een inmiddels opgeluchte rector.

Opnieuw in ergste geval
Poortvliet zegt dat het Stanislascollege al was begonnen met het op de hoogte brengen van de leerlingen dat poststukken kwijt waren geraakt, en dat ze in het ergste geval het examen opnieuw zouden moeten maken. “In het nakijkproces kijkt eerst de eigen docent de examens na, en daarna wordt het via aangetekende post naar een andere school gestuurd. Dat kan een school overal in Nederland zijn. Daar kijkt een docent van hetzelfde vak het examen nogmaals na en vindt er onderling overleg plaats over het definitieve eindcijfer.”

Nooit eerder meegemaakt
“Het is meerdere scholen overkomen. We hebben zoiets nog nooit eerder meegemaakt. Dit mag eigenlijk nooit meer gebeuren. Door corona is het proces ook wat krapper omdat leerlingen meer kansen krijgen. Alles staat nu gelukkig in de startblokken en de leerlingen kunnen gebeld worden”.

Op de vraag of de school actie onderneemt richting PostNL zegt Poortvliet zich daar nog op te beraden. “Ik denk dat het dit keer met de spreekwoordelijke sisser afloopt maar PostNL maakt hierdoor wel een enorme slechte beurt.”

Mensenwerk
Een woordvoerder van PostNL laat aan NOS weten een specifiek afhandelingstraject voor examenpost te hebben opgezet, met bijvoorbeeld speciale enveloppen en zegels. “Maar het blijft mensenwerk en hoewel we ons best doen kunnen er dingen misgaan”, aldus de woordvoerder.