Opnieuw giftig bestrijdingsmiddel in sloot Delfgauw: AWP stelt vragen

In een sloot in de Zuidpolder van Delfgauw is opnieuw een giftig bestrijdingsmiddel terechtgekomen. De stof werd ontdekt tijdens een standaard controle van de waterkwaliteit. Door een scheur in de afvoerleiding kwam het middel onbedoeld in de sloot terecht. De lekkage is inmiddels verholpen.

Snel onder controle
Hans Middendorp, fractievoorzitter van de AWP Delfland: “Fijn dat Delfland en alle betrokkenen het probleem snel onder controle hadden. Maar wat gebeurt er nu met het vervuilde slootwater?”, vraagt Middendorp zich af.

Schadelijk voor milieu
De stof die eind vorige maand werd aangetroffen in het oppervlaktewater is imidacloprid van het merk Admire. Dit gewasbeschermingsmiddel wordt ingezet bij de bestrijding van luis en witte vlieg in het gewas. Deze stof is zeer schadelijk voor het milieu en mag alleen onder strikte voorwaarden nog gebruikt worden in de glastuinbouw.

Veiligheidsnorm
De AWP heeft al vaker aan de bel getrokken over de slechte waterkwaliteit tussen de kassen. Uit de Waterkwaliteitsrapportage 2020 van Delfland blijkt dat er 18 bestrijdingsmiddelen zijn aangetroffen in concentraties die hoger liggen dan de veiligheidsnorm. En dan gaat het niet om uitschieters, maar om het gemiddelde van alle metingen in een heel jaar.

Verkeerd signaal
Hans Middendorp zegt er verder bij te snappen dat die tuinder dat niet expres heeft gedaan, maar vind het te makkelijk om dan maar helemaal geen boete te geven. “Dat is gewoon het verkeerde signaal aan de glastuinbouw. Blijkbaar ben je als tuinder niet verantwoordelijk als je afvoerleiding knapt. Maar wie is dan wel verantwoordelijk? Het gaat tenslotte om onze leefomgeving!”, stelt de fractievoorzitter van de AWP Delfland.

Meer ondersteuning
Eerder liet AWP Delfland weten aan Pijnacker-Nootdorp TV dat er een ‘flinke tand’ bijgeschakeld moest worden in het voorkomen van het lozen van giftige bestrijdingsmiddelen. In mei werd duidelijk dat Delfland meer bedrijfsondersteuning aan tuinders moet geven, zodat teelten zonder bestrijdingsmiddelen de gangbare praktijk worden, en spuiten echt een uitzondering. Ook pleitte AWP ervoor dat er meer controles komen.