Organisaties geven impuls aan mantelzorg

De Stichting Welzijn & Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp, Bibliotheek Oostland en Jeugd- en jongerenwerk Midden-Holland gaan samenwerken om mantelzorgers te ondersteunen. De gemeenteraad heeft in juni geld uitgetrokken voor een gezamenlijk programma. De drie organisaties is nu gevraagd om hiermee aan de slag te gaan.

In Pijnacker-Nootdorp werd al veel gedaan aan de ondersteuning van mantelzorgers. De SWOP heeft al een tijdje het Bureau Mantelzorgondersteuning.

De organisaties gaan zes projecten uitvoeren. Daarbij gaat het onder andere over een betere communicatie over mantelzorg, digitale ondersteuning, een Week van de Mantelzorg in 2017 en het verbeteren van de mogelijkheden om een mantelzorger even te vervangen, zodat die zelf op adem kan komen.

Op maandag 14 november wordt in het Bestuurscentrum in Pijnacker een kick-off gegeven voor de nieuwe aanpak. Dat gebeurt in de vorm van een discussie over de vraag, hoe Pijnacker-Nootdorp nog mantelzorgvriendelijker kan worden. Er komen verschillende ervaringsdeskundigen aan het woord, en ook kan iedereen met ideeën komen. Het begint om 20 uur. Aanmelden kan bij Francis Bennis van het Bureau Mantelzorgondersteuning.

Voorheen bestond het ‘mantelzorgcompliment’: een kleine financiële bijdrage als blijk van waardering voor mensen die voor een naaste zorgen. Die landelijke regeling is afgelopen jaar afgeschaft. Nu zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de waardering van mantelzorgers. Pijnacker-Nootdorp heeft er voor gekozen om die waardering op deze manier gestalte te geven.