Partij voor de Dieren: geen vermaak met uil

Intratuin Pijnacker organiseert een evenement met het thema’ Harry Potter’. Hierbij kunnen bezoekers op de foto met een echte uil. De Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp wil dat dit wordt afgelast en heeft de bedrijfsleiding van Intratuin hiertoe opgeroepen.

De Partij voor de Dieren vindt het onacceptabel dat dieren worden misbruikt voor menselijk vermaak. De dieren worden blootgesteld aan stress en kunnen hun natuurlijke gedrag niet uitoefenen. Daarom heeft de partij er bij de bedrijfsleiding op aangedrongen om evenementen waarbij dierenwelzijn in het gedrang komt niet toe te staan.

De dieren die worden gebruikt, kunnen hun soorteigen gedrag niet vertonen. De roofvogels krijgen bijvoorbeeld geen kans om te vliegen en zitten voor het grootste deel van de tijd in te kleine hokken, met een kort touw vastgebonden aan een blok en/of krijgen kapjes om hun hoofd waardoor ze niets meer kunnen zien. Uilen zijn van nature nachtdieren en mensenschuw, maar worden urenlang aan daglicht onderworpen. Bovendien veroorzaakt het
vervoer stress bij de dieren. Eenmaal aangekomen op locatie veroorzaken de mensenmassa, vreemde omgeving, muziek voor nog meer stress bij de dieren.

De bedrijfsleiding van Intratuin heeft na de oproep van de Partij voor de Dieren besloten om het komende evenement nog te laten plaatsvinden met de aanwezigheid van een uil, maar in de toekomst geen gebruik meer te willen maken van roofvogels voor vermaak.

Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de gemeenteraad Pijnacker-Nootdorp, Carla van Viegen: “Een dergelijk evenement met het thema ‘Harry Potter’ moet aangenaam zijn voor iedereen, ook voor dieren. Dat dieren worden gebruikt voor menselijk vermaak en waarbij hun welzijn wordt geschaad is onacceptabel. We zijn blij dat Intratuin gehoor wil geven aan onze oproep om in het vervolg geen roofvogels meer in te zetten.”