Paul Kagie trekt zich terug uit wethoudersstrijd

De Bosschenaar Paul Kagie heeft zich teruggetrokken als wethouderskandidaat voor de lokale partij Eerlijk Alternatief in Pijnacker-Nootdorp.  De bestuurlijk zwaargewicht en kennisspecialist op het Sociaal Domein wenst geen onderdeel uit te maken van de politieke machtsstrijd die daar is ontstaan om de plek van Eerlijk Alternatief in het college. “Er wordt een spel gespeeld achter de schermen”, zo stelt Kagie.

“Ik wens geen stroman te zijn in een schijnproces”

Paul Kagie was, net als de mensen van Eerlijk Alternatief, ervan overtuigd dat het leveren van een nieuwe wethouder was voorbehouden aan de partij zelf, zoals het in alle gemeentes in Nederland gebruikelijk is. Daar komt nog bij dat Eerlijk Alternatief de tweede grootste partij in de gemeente is, die wens van de kiezer kan dus niet genegeerd worden. Maar het proces nam een bizarre wending in Pijnacker-Nootdorp nadat de VVD-formateur zijn eerste verslag had opgeleverd. Al in de eerste alinea werd volledig voorbijgegaan aan deze normale gang van zaken en de verkiezingswinst van Eerlijk Alternatief in 2018.

Afwijkende procedure

“Eerlijk Alternatief was het niet eens met de afwijkende manier van het leveren van een nieuwe wethouder. Deze afwijkende manier voelt niet echt lekker”, laat fractievoorzitter Jolanda van Leeuwen-Blom weten aan Pijnacker-Nootdorp TV. “We wisten ook wel dat er mogelijk andere kandidaten waren maar dat is heel lang niet bekend geweest. Pas veel later in het proces is een tweede kandidaat naar voren gekomen.”

De fractievoorzitter zegt dat als uit de stemming blijkt dat mevrouw Bijnen van Progressief PN gekozen zou worden, dan zijn wij uiteraard uit het college. “Dit zal voor Eerlijk Alternatief ook een hoop betekenen. Vanmiddag gaan de raadsleden van Eerlijk Alternatief met elkaar om de tafel om de koers te bespreken en vooral alles even te laten bezinken. Er is in korte tijd veel gebeurd en we vinden het belangrijk om dit even met elkaar goed te bespreken.” “Vandaag zitten we even in onze eigen bubbel,” zegt een teleurgestelde Jolanda van Leeuwen-Blom.

Tweede grootste partij

Eerlijk Alternatief was de tweede grootste partij in de gemeente is, die wens van de kiezer kan dus niet genegeerd worden. Het proces nam een bizarre wending in Pijnacker-Nootdorp nadat de VVD-formateur zijn eerste verslag had opgeleverd. Al in de eerste alinea werd volledig voorbijgegaan aan deze normale gang van zaken en de verkiezingswinst van Eerlijk Alternatief in 2018.

Ervaren zwaargewicht

In juli stapte de Eerlijk Alternatief-wethouder Hanneke van de Gevel op vanwege een privacygevoelige zaak. Eerlijk Alternatief ging direct op zoek naar een zwaargewicht, op zowel bestuurlijk als inhoudelijk niveau, omdat haar portefeuille, het Sociaal Domein, fikse ervaring en veel inhoudelijke kennis noodzaakt. De heer Kagie was direct enthousiast, hij kent Hanneke via zijn eigen consultancy-bedrijf waar hij masterclasses geeft aan wethouders binnen het Sociaal Domein.

Politieke coup

Het heeft er alle schijn van dat Eerlijk Alternatief uit het college gezet zou worden op 24 september in het voordeel van een kandidaat van een partij die geen deel uitmaakt van het college van B&W. Namelijk PPN (PvdA/GroenLinkscombinatie), de partij die in 2018 deelname aan het college moest laten aan VVD, EA, CDA en D66. Kagie heeft uit betrouwbare bron vernomen dat Eerlijk Alternatief willens en wetens buitenspel wordt gezet. Eerlijk Alternatief en hun kandidaat Kagie zijn verbijsterd over deze politieke coup.

Eerlijk Alternatief gaat door

Eerlijk Alternatief is net als Kagie erg teleurgesteld , maar kan de keuze van Kagie goed begrijpen. “We hebben uiteraard respect voor zijn keuze en hadden deze wending ook niet aan zien komen. Ook voor ons geldt dat we niet meedoen aan een spel waarin een ander de regels bepaalt en zelfs onderweg de spelregels veranderd zijn.”