Pijnacker-Nootdorp sluit zich aan bij Eén tegen eenzaamheid

Wethouder Hanneke van de Gevel heeft op 14 januari haar handtekening gezet onder het landelijk actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van VWS. Doel van het actieprogramma is de trend van eenzaamheid onder ouderen doorbreken. Het tekenmoment vond plaats tijdens de Meet-up Nationale en lokale coalities tegen eenzaamheid in de Ridderzaal in Den Haag. Daar troffen 450 vertegenwoordigers van gemeenten en deelnemers aan de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid elkaar om inspiratie op te doen voor de aanpak van eenzaamheid.

Eenzaamheid heeft grote gevolgen
Van de Gevel: “Eenzaamheid heeft grote gevolgen voor het gehele welzijn van mensen. Het is daarom ontzettend belangrijk om te voorkomen dat mensen zich eenzaam voelen. Gelukkig kent Pijnacker-Nootdorp veel organisaties die eenzaamheid tegen proberen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de Zonnebloem, ouderenbonden en de kerk. En als gemeente werken we nauw samen met partijen zoals het SWOP, jeugd en jongerenwerk en de bieb. We proberen eenzame mensen te bereiken en activiteiten te bieden. En sinds kort kunnen inwoners ook gebruikmaken van de luisterlijn. De vrijwilligers van de luisterlijn zijn geschoold om naar verhalen te luisteren en om tips te geven.”

1 op de 11 mensen voelt zich ernstig eenzaam
Meer dan helft van de mensen ouder dan 75 jaar in Nederland zegt zich eenzaam te voelen. In Pijnacker-Nootdorp geldt dat 1 op de 11 mensen zich ernstig eenzaam voelt. Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid serieuze gevolgen kan hebben voor de gezondheid, zowel mentaal als fysiek.

Gezamenlijk de trend doorbreken
Het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid is 20 maart 2018 gelanceerd door minister Hugo de Jonge van VWS. Sindsdien doen 126 gemeenten en 100 landelijke bedrijven en maatschappelijke organisaties mee. Zij hebben zich gecommitteerd om actief én gezamenlijk de trend van eenzaamheid te doorbreken. Minister Hugo de Jonge: “Het is fantastisch dat zoveel organisaties en gemeenten zich er samen voor inzetten dat mensen zich minder eenzaam voelen. Met activiteiten en bijzondere samenwerkingen zorgen zij ervoor dat mensen vaker betekenisvol contact hebben. Het is nu aan ieder van ons om door te pakken. Want dé eenzaamheid oplossen, dat kan niemand alleen. Maar iemands eenzaamheid doorbreken, dat kunnen we allemaal.”

Kijk wat jij kunt doen op www.eentegeneenzaamheid.nl.

(foto: Wethouder Hanneke van de Gevel en  Marianne van den Anker, ambassadeur van het programma ‘Eén tegen eenzaamheid’)