Plaatselijke verordening wordt een stuk minder omvangrijk

Veel regels en voorschriften die nu nog in de Algemene Plaatselijke Verordening staan, kunnen wat het college van B & W betreft vervallen. Het gemeentebestuur wil de plaatselijke regelgeving beperken. Inwoners worden gestimuleerd om de regie over de leefbaarheid van hun woonomgeving voor een groot deel in eigen hand te houden. Daarbij past geen gemeentelijke overheid die verbiedt, gebiedt, stuurt en voorschrijft, maar juist een overheid die vooral vrijlaat en waar het moet beschermt, schrijft portefeuillehouder burgemeester Ravestein in het voorstel aan de gemeenteraad.

Het effect van dit streven is in de nieuwe APV, waar de raad zich komende maand over buigt, terug te vinden. Veel regels en geboden die tot nu toe in de plaatselijke verordening staan, worden daar uitgehaald. Niet omdat het nu plotseling wél toegestaan is om een straatkolk of rioolput te openen, op een openbare plek een fiets tegen een raam of een deur te plaatsen, iemand in een gebouw met een verrekijker te bespieden of om de uitwerpselen van een paard, pony ‘of ander rijdier’ op de openbare weg te laten liggen, om enkele voorbeelden te noemen. Dat is allemaal nog steeds niet zoals het hoort, maar zulke zaken hoef je niet in een plaatselijke verordening te zetten, vindt het college. Door hier geen regels over in de APV op te nemen, stimuleer je dat burgers elkaar hier op aanspreken.

Ook zijn regels uit de APV gehaald die in de praktijk toch niet handhaafbaar zijn, zoals de opruimplicht voor honden- en paardenpoep. “Het rekening houden met buren of het schoonhouden van de leefomgeving is iets wat vanzelfsprekend moet zijn. Hierbij zouden regels niet leidend moeten zijn”, meent het college.

Maar niet alle bepalingen uit de verordening zijn vervallen. Bepalingen die met veiligheid te maken hebben blijven wel in de APV. Dat is immers een kerntaak van de gemeente.

Eén speelinrichting

De verwachting is dat de gemeenteraad wel zal instemmen met het beperken van het aantal regels, geboden en verboden in de APV. Maar op één punt is wel een discussie in de gemeenteraad te voorzien. In de nieuwe APV zoals die door het college wordt voorgesteld, wordt nog steeds maar ruimte geschapen voor één speelautomatenhal binnen de gemeente. Over dit punt was onlangs al discussie in de raad, omdat Hajé een vergunning krijgt voor de exploitatie van een automatenhal langs de A13. Het Van der Valk-hotel in Nootdorp had echter ook zo’n vergunning gewild en die kon dus niet worden afgegeven omdat de huidige APV maar een zo’n inrichting toestaat.

Tijdens het debat over de afgifte van de vergunning aan Hajé klonken er vanuit diverse raadsfracties al signalen dat in de nieuwe APV misschien toch twee van die gokhallen zouden moeten worden toegestaan. Uit het voorstel van B & W blijkt dat het college daar niet op vooruit wil lopen.