P/N iets duurder uit voor Avalex, Delft zwaar de klos

De gemeente Pijnacker-Nootdorp is komend jaar ongeveer 40.000 euro méér kwijt aan afvalverwerker Avalex dan in de afgelopen jaren. Op een totaal bedrag van 4,4 miljoen dat de gemeente aan Avalex af moet dragen is dat een relatief klein bedrag. De afvalstoffenheffing hoeft in Pijnacker-Nootdorp niet omhoog maar wordt dus ook niet lager, zoals wethouder Piet Melzer vorige week in de gemeenteraad suggereerde. De gemeente Delft is veel minder goed af: die moet rond zes ton méér gaan betalen.

De nieuwe bedragen komen voort uit het besluit dat het algemeen bestuur van Avalex vanmorgen heeft genomen over de tariefstelling voor volgend jaar. Tot nu toe werden de kosten van het afvalbedrijf volgens een vaste verdeling gedragen door de zes deelnemende gemeenten. Vanaf volgend jaar worden die kosten doorberekend op grond van het aantal huishoudens. Dat zorgt ervoor dat hier en daar flinke verschillen optreden. Sommige gemeenten zijn veel goedkoper uit, andere aanzienlijk duurder.

CDA-raadslid Frank van Kuppeveld, die namens de gemeente Pijnacker-Nootdorp in het algemeen bestuur van Avalex zit: “Voor onze gemeente hoeft er dus niets aan de tarieven te worden aangepast. Wel speelt nog een discussie over de verbrandingsbelasting. Dat is voor ons een bedrag van ongeveer een ton. De vraag is of dat aan de burgers moet worden doorberekend of dat we dat uit de reserve halen. Daar moet binnenkort nog een besluit over worden genomen.”

Volgens Van Kuppeveld was de algemeen bestuursvergadering van Avalex, die donderdagmorgen al om acht uur begon, vrij snel klaar. Het besluit over de nieuwe tariefstructuur is met vijf tegen één genomen. “Jammer dat we als gemeenten geen unanimiteit konden bereiken. Delft stemde tegen, omdat die gemeente flink meer moet gaan betalen. Maar ja, er was een ruime meerderheid, dus dat besluit werd wel genomen.”