Raadsleden leren knopen met de scouts

De gemeenteraad kwam vrijdag 2 juni naar Scouting Nootdorp voor een spannende opkomst. Een zevental raadsleden was aanwezig: Ina Mantjes, Peter Hennevanger, Rob van der Welle, Bianca van Petegem, Anne Volker, Sylvia Markerink en Jolande Fleurke. Zij werden ontvangen door voorzitter Jan Vieveen en kregen een korte rondleiding over het terrein. Daarna begon de opkomst zelf. Dit was een pionierwedstrijd, waarbij de scouts palen aan elkaar binden met touw.

De raadsleden werden verdeeld over zeven groepjes gidsen en verkenners. Elk groepje mocht zelf een bouwwerk verzinnen, om dit vervolgens in elkaar te pionieren. De scouts gingen voor tafels en vlotten, met het oog op het prachtige weer en de aankomende zomerkampen. Na een twijfelende start vonden de meeste groepjes snel hun draai, samen met hun aangewezen raadslid. Het groepje van mevrouw Mantjes won de prijs voor beste tafel. Het groepje van meneer van der Welle construeerde het beste vlot. Dit bouwwerk was zo solide dat raadslid van der Welle zich onbevreesd het water op waagde.

De wedstrijd ging alleen tussen gidsen en verkenners, respectievelijk meisjes en jongens van elf tot dertien jaar. De explorers (veertien tot zeventien) konden jammer genoeg niet meedoen, omdat ze al een voorlichtingsopkomst gepland hadden. De raadsleden kwamen hier nog wel even kijken tijdens de rondleiding.

Maatschappelijke waarde

Scouting Nootdorp is met tweehonderd jeugdleden een van de grootste scoutingverenigingen in de regio. Voorzitter Jan Vieveen: “Veel van onze leden zitten al heel lang bij de vereniging. Scouting is veel meer dan alleen knopen leggen. Je leert waarden zoals samenwerken en doorzetten. Dat heeft enorme maatschappelijke waarde.” Onderzoeksbureau Steward Redqueen berekende deze maatschappelijke waarde. In 2013 brachten zij een onderzoek uit waaruit bleek dat scouting onze maatschappij jaarlijks 160 miljoen euro bespaart aan sociaal economische kosten, door de Nederlandse jeugd iets te doen te geven en op het rechte spoor te houden.

Niels van Hemert

Van links naar rechts: raadslid Bianca van Petegem, voorzitter Jan Vieveen, James Mac Gillavry en raadslid Peter Hennevanger

.

Van links naar rechts: raadslid Ina Mantjes, raadslid Anne Volkers, Bert van der Spek, Luc Lausberg, Kees de Koning

Links: Raadslid Fleurke

Anne Volker leert de mastworp

Ina Mantjes in de weer met een kruissjorring

.

Peter Hennevanger kijkt tevreden naar zijn groepje

Foto’s: Lia van Halderen