Regiodirecteur Lucas: ‘Pijnlijk besluit van gemeenteraad’

Regiodirecteur Fons Loogman van Lucas Onderwijs noemt het besluit van de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp om de dépendance van het Montaigne Lyceum in Nootdorp af te wijzen, pijnlijk en teleurstellend. “Het was mooi geweest als de gemeente de verantwoordelijkheid had gepakt om voor de VMBO-kinderen een eigen voorziening te realiseren. De raad vindt het kennelijk prima dat die leerlingen nu naar Lansingerland en Delft moeten blijven fietsen.”

Loogman benadrukt nog eens dat het initiatief om een VMBO-school in Pijnacker-Nootdorp te vestigen niet door het Lucas Onderwijs was genomen. “De gemeenteraad had zelf opdracht gegeven om te onderzoeken hoe dat zou kunnen. Op basis daarvan hebben wij de mogelijkheid aangeboden van de dépendance van het Montaigne. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat dat goed had gekund. Op de voorgestelde locatie was dat ook mogelijk geweest. Als je de school aan de andere kant plaatst van de huidige bebouwing, dan krijg je een heel andere situatie. En wij hebben als schoolbestuur veel ervaring met scholen in woonwijken. Wij weten best hoe je de betrokkenheid van de wijk met een school kunt vergroten.”

Kansloos

Over het verzoek van zeven raadsfracties om met het RPO te gaan overleggen of er andere besturen zijn die alsnog een VMBO in Pijnacker-Nootdorp te realiseren is Loogman heel kort: “Volstrekt kansloos. Wie zo’n standpunt opschrijft heeft zich in het afgelopen half jaar niet verdiept in hoe het onderwijsveld tegen de vestiging van een vMBO in Pijnacker-Nootdorp aankijkt. Dat verzoek is alleen maar het verpakken van een negatief besluit in een soort redelijk standpunt.”