Repair Café Pijnacker weer open

Het Repair Café PIJNACKER gaat weer open op zaterdag 4 juli a.s. in De Schakelaar. Je bent weer van harte welkom om je kapotte spullen te laten repareren van 9:30- tot 12:00 uur.
De vrijwilligers pakken weer alle soorten reparaties aan. Van textiel tot apparaten en fietsen. We gaan het voorzichtig proberen. Welkom bij het veilige Repair Café PIJNACKER in deze coronatijd! Pijnacker-Nootdorp TV sprak met Charles van der Mast, de secretaris van het Repair Café PIJNACKER.

“Sinds 19 juni zijn we een stichting geworden. Dat is handiger omdat we dan een bankrekening te kunnen hebben. We ontvangen vaak vrijwillige bijdragen en die kunnen we dan makkelijk op de rekening van de stichting zitten in plaats van dat geld in een spaarpot te houden”, laat Charles van der Mast weten.

Welke spullen worden het meest aangeboden aan het repaircafé?

“We zien van alles: Van stofzuigers, versterkers, maar broodbakmachines, fietsen, klokken en kleding. Het is wel de bedoeling dat wanneer mensen iets ter reparatie aanbieden er ook bij blijven. Het is niet zo dat je dat op een later moment op kan komen halen. Er zit ook een sociaal component aan het principe van het Repair Café met als doel de belangstelling voor reparatie te versterken”.

Is alles goed te repareren?

“Tweederde van alle spullen die we aangeboden krijgen kunnen we maken. Het zijn allemaal capabele en handige mensen. De een is goed met techniek en de ander kan goed kleding repareren. Ieder heeft zo zijn specialisme”

Hoe populair zijn repaircafé’s?

“Er zit een stijgende lijn in! Er zijn er steeds meer: In Nederland tellen we al zeker 1000 repair café ‘s. Tien jaar geleden is het begonnen in Amsterdam, en heeft zich al over de hele wereld verspreid.” Er is een website voor alle repaircafé’s:  http://repaircafe.org

Wat voor type klanten bezoekt het repaircafé?

“We zien dat ongeveer de helft van onze klanten wat oudere mensen zijn. Vanaf middelbare leeftijd en ouder. Het is wel even afwachten wie er gaan komen nu we weer open gaan, omdat de oudere mensen vaak in de risicogroep vallen voor het coronavirus”. Maar we pakken de heropening veilig aan!”, zegt Charles van der Mast.

Protocol

Na uitvoerig overleg en in goede samenwerking is er een protocol opgesteld dat geheel voldoet aan de regels van het kabinet en aan het protocol van de SWOP voor het gebouw de Schakelaar. Dit betekent dat er in het gebouw een looproute is aangegeven. En dat de klanten niet zo maar binnen kunnen lopen, maar op 1,5 meter afstand worden begeleid naar binnen.

Slechts één ingang!

De ENIGE ingang is aan de Van den Helmlaan 11. Dus niet via de deuren aan de tuinzijde. In het gebouw is een route aangegeven die gevolgd moet worden. De tafels voor de reparaties zijn zo opgesteld dat de afstand van de mensen aan de eisen voldoet. Daardoor kunnen we minder vrijwilligers “aan het werk zetten”. We verwachten echter ook minder klanten dan voorheen en denken dat het met een strikte coördinatie goed gaat verlopen. Maar bij grote drukte is er een kans dat je niet geholpen kunt worden. Volgens de regels is er ook geen koffie en thee. Want het protocol staat vast. Bij de ingang hebben we een gratis goedgekeurd mondkapje voor wie dat wil. We vragen om begrip van allen, van de klanten maar ook van onze eigen vrijwilligers van wie dit ook extra aandacht vraagt.

Voor meer inlichtingen: repair@pijnacker-noord.nl