Rioolgemaal Pijnacker geopend bij start Week van ons Water

Het afvalwater uit onze huizen, de waterzuivering, de kwaliteit van het water in vaarten en vijvers: al die zaken staan centraal tijdens de Week van het Water, die van 12 tot en met 21 mei in heel Nederland wordt gehouden. Pijnacker-Nootdorp doet ook mee, door openstelling van het grote rioolgemaal aan de Europalaan. Zaterdag 13 mei van 10 tot 15 uur kunnen bezoekers daar terecht.

In het rioolgemaal komt via een buizenstelsel al het afvalwater van de kern Pijnacker terecht. Het gemaal zorgt er voor dat dat afvalwater via enorme pompen van 1150 kubieke meter wordt verpompt naar de rioolzuiveringsinstallatie. Bezoekers krijgen een rondleiding, kunnen een kijkje nemen in het riool en krijgen uitleg over de storingsbus.

Beleefroute

Het rioolgemaal aan de Europalaan is een belangrijk onderdeel van de waterketen in Pijnacker-Nootdorp. Maar er is meer, want de Boezemzoom, het bergbezinkbassin aan de Wilhelminasingel, het gemaal van de Oude Polder van Pijnacker en het Helofytenfilter in Emerald maken ook onderdeel uit van de waterketen. De hele waterketen is te volgen met een mooie fietstocht van 20 kilometer, die is uitgezet in een zogenaamde Beleefroute. Via de Appstore en Google Play is deze route gratis te downloaden op de iPhone of een Android smartphone. Zoek even naar de Beleefroute Waterketen Pijnacker.

De fietsroute voert je langs acht highlights die allemaal met de waterketen te maken hebben: het rioolgemaal aan de Europalaan, het Bergbezinkbassin, Boezemzoom, Groenzoom, Dobbeplas, Oude Poldergemaal, Helofytenfilter en Gemaal Keijzershof. In de app zijn bij elke stopplek korte, informatieve filmpjes gemaakt die uitleg geven over wat daar precies gebeurt.

Zelfs als je niet van plan bent om de fietsroute zelf te gaan doen, is het leuk om de app even te installeren en de filmpjes te bekijken. Op die manier krijg je thuis op de bank ook al een mooi overzicht van de waterketen in Pijnacker. Toch mis je dan veel, namelijk het plezier van een schitterende fietstocht door de gemeente.

Folder met alle activiteiten in de regio Delfland tijdens de Week van het Water