Schrijven door de eeuwen heen, van spijkerschrift tot drukpers

Bibliotheek Oostland organiseert de tentoonstelling ‘Schrijven door de eeuwen heen’. Deskundige Mark Hale laat zien hoe mensen door de eeuwen heen nieuwe schrijfmethoden ontwikkelden. Daarbij gebruikt hij een serie prachtige replica’s. Inmiddels zijn twee data geweest. De tentoonstelling keert nog drie keer terug.

“Het schrijven heeft door de eeuwen veel vormen aangenomen”, aldus Mark Hale. “De eerste vorm van schrijven was het spijkerschrift, waarbij men kleitabletten gebruikte. Vroege beschavingen ontdekten deze techniek in het Midden Oosten, in een streek genaamd Mesapotamië. Men was doorlopend op zoek naar nieuwe materialen. Een leuk detail is dat kinderen ook toen al leerden schrijven.”

Mark doorloopt daarna de geschiedenis van papyrus en het oude Egypte, de rietpen van de Grieken en het Romeinse wastafeltje. “Maar de meest invloedrijke uitvinding was natuurlijk de drukpers van Johannes Gutenberg rond 1445. Deze drukpers werd gebruikt om een boek te maken dat het meestgedrukte boek aller tijden zou worden, de Bijbel.”

De tentoonstelling komt terug op woensdag 7 en 21 juni. De tijden zijn van 14 tot 17 uur. Daarnaast is er een open dag op zaterdag 1 juli. Deze duurt de hele dag. Iedereen is welkom.

Niels van Hemert

.

.

Foto’s: Lia van Halderen