SPACE: Muzikale reis door ruimte en tijd

Zaterdagavond 16 september presenteerde het Orkest Koninklijke Luchtmacht een bijzondere muzikale show in Sporthal De Viergang in Pijnacker. ‘SPACE’ is een live multimedia show met als hoofdthema de ruimtevaart, waarin de schoonheid van het universum en de kwetsbaarheid en waarde van onze kleine blauwe planeet op indrukwekkende wijze voor het voetlicht worden gebracht. En dit alles ter ondersteuning van de ontmoeting tussen de burgers en veteranen van de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Een goed op elkaar ingespeeld orkest, onder leiding van dirigent Jasper Staps, nam de bezoekers mee op een bijna twee uur durende reis door ruimte en tijd. Opstijgend van de aarde onder klanken uit de film ET en dan de aardse atmosfeer achter zich latend terwijl de begintune van Star Wars de zaal inschalde, bereikten ze de ruimte, waar ze vervolgens onthaald werden op een gevarieerd programma van afwisselend instrumentale en gezongen muziekstukken rondom het thema ‘Space’. Twee uitstekende vocalisten, Irma van Pamelen en Julian Thomas, vertolkten op gepassioneerde wijze bekende nummers als ‘Star light, Star bright’, ‘Walking on the Moon’, ‘Space Oddity’, ‘Shooting Star’ en ‘Earth Song’. De arrangementen waren regelmatig gedurfd, met een acapella uitvoering van ‘Fly like an eagle’ en een houseversie van  ‘Rey’s tune’ uit Star Wars: the force awakens als uitersten.

De boodschap werd niet vergeten, en die ging niet over de luchtmacht, maar over de noodzaak om goed te zorgen voor onze mooie planeet. Want, zoals gezegd werd in de spoken word bijdrage van Wubbo Ockels: “Er is geen reserve-aarde, we zullen het moeten doen met de ene die we hebben.” Waarmee je dan weer met beide benen op aarde landt.