Sportverenigingen uit Pijnacker-Nootdorp bij “De Groene Club”

Op de KNVB campus in Zeist zijn gisteravond 30 sportverenigingen uit Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland geïnformeerd over de verduurzaming van hun accommodatie het komend jaar. Uit de aanmelding van 73 verenigingen heeft De Groene Club 6 voetbal-, 2 tennis- en 2 hockeyclubs uit Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland geselecteerd. De eerste stap voor de clubs komende maand is de opname van een energiescan. Op basis hiervan wordt begin volgend jaar een advies opgesteld. Alle clubs hebben aangegeven minimaal 1 grote verduurzamingsstap te nemen, maar uit het grote enthousiasme bij de start blijkt al dat er ook clubs zijn met de ambitie naar volledig CO2-neutraal.

Zorgen om het klimaat en opdrogende energiebronnen zorgen ervoor dat er steeds meer aandacht komt voor een schone en groene leefomgeving. Naast de winst voor het milieu moet de actie leiden tot een lagere energierekening voor deze amateurverenigingen, één van de grootste kostenposten. Ook sportclubs kunnen en willen daar, op de accommodaties, hun steentje aan bijdragen. In veel gevallen ontbreekt bij vrijwillige bestuurders echter de kennis en tijd om zich hierin te verdiepen. Terwijl een lagere energierekening juist kan bijdragen aan een gezondere financiële positie van de club. Sterke verenigingen is één van de belangrijkste pijlers in de strategie van De Groene Club.

Samenwerking met provincies

Voor de deelnemende provincies dragen deze afspraken bij aan de provinciale doelen om het energieverbruik te verminderen en duurzaam opgewekte energie te stimuleren. Door isolatie & LED-verlichting en het opwekken van duurzame energie via zonnepanelen en -boilers bij kantines, kleedruimten en sportvelden wordt het energieverbruik verminderd.

Na de pilot

De wensen en behoeften van alle deelnemende verenigingen aan de pilot worden gebundeld. De Groene Club vertaalt de resultaten vervolgens naar praktische voorstellen voor alle verenigingen om duurzame maatregelen te nemen. De ambitie is om in een periode van drie jaar minimaal 150 verenigingen per provincie te verduurzamen. De Groene Club is een sportbreed initiatief. Nederland kent 24.600 sportverenigingen met in totaal 5,2 miljoen leden. Een gigantisch potentieel voor verduurzaming.

 

De Zuid-Hollandse clubs zijn:

Club                           Plaats                   Sport

ARC                          Alphen a/d Rijn     Voetbal

Be Fair                      Waddinxveen        Tennis

DSVP                        Pijnacker               Voetbal

H.V. en C.V. Quick   Den Haag             Voetbal

HCGO                     Middelharnis           Hockey

LHC Roomburg       Leiden                    Hockey

RKDEO                   Nootdorp               Voetbal

SV Oranje Wit         Dordrecht              Voetbal

Vitesse Delft            Delft                     Voetbal

VVOR                     Rotterdam            Voetbal