Strenge aanpak bijengif

De Algemene Waterschapspartij (AWP) heeft donderdag 24 september in de Verenigde Vergadering van Delfland opnieuw het ‘bijengif’ Imidacloprid aan de orde gesteld. De AWP is blij met de meerderheid van de tuinders die zich inspannen zodat er geen giftige middelen in de sloot komen, maar vinden ook dat de aangetroffen (te) hoge waarden voor het inmiddels verboden ‘bijengif’ niet acceptabel zijn.

Gesprekken niet voldoende

Hans Middendorp, fractievoorzitter van de AWP, laat aan Pijnacker-Nootdorp TV weten dat gesprekken met de tuinders bij overschrijdingen niet genoeg is. Ook de CU/SGP en de PvdA pleitten voor een stevige opstelling van Delfland, “zonder de goede samenwerking uit het oog te verliezen”, aldus Middendorp.

Verboden gif

In Pijnacker-Nootdorp en de rest van het Oostland, zijn er in 2019 restanten van het bijengif imidacloprid gevonden in oppervlaktewater terwijl dit bestrijdingsmiddel sinds april 2018 verboden is in open teelten. “De waterdieren lijden eronder”, zegt Anne van Hagen van de Algemene Waterschapspartij. “Je ziet duidelijk het verschil tussen een sloot waar het wel en waar het bijengif niet in zit.
Uiteindelijk is de sector zelf ook niet gebaat is bij dit middel. Tomatenplanten die geen gifstoffen bevatten, kunnen duurzaam en met waarde hergebruikt worden, zeker nu het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) verwacht dat de vraag naar inzetbare biomassa alleen maar zal stijgen”, aldus Anne van Hagen.

Overschrijdingen op alle meetpunten

De verantwoordelijk hoogheemraad Belt heeft bevestigd dat de overschrijdingen van het bijengif zijn aangetroffen op alle 9 meetpunten in sloten in het glastuinbouwgebied, maar niet daarbuiten. Verder verklaarde Belt dat overschrijdingen boven de norm van imidacloprid of andere bestrijdingsmiddelen “totaal niet acceptabel zijn”. Verder is toegezegd om met een nieuwe, risico-gestuurde manier van handhaving en controle te komen.

De Grote Lucht

De AWP stemde ook in met de renovatie van rioolwaterzuiveringsinstallaties De Grote Lucht tussen Maassluis en Vlaardingen, omdat de slibvergistingsinstallatie niet meer aan de veiligheidsvoorwaarden voldoet. Wel vindt de AWP dat binnen het enorme bedrag van bij 20 miljoen euro ook ruimte moet worden gevonden voor het installeren van een cellulose- zeef om het WC-papier uit het afvalwater te halen. Dat hoeft dan niet meer te worden meeverbrand met het restslib en dat scheelt dus direct in de CO2-voetafdruk.