Jij telt mee! Een dag in het teken van mogelijkheden

Een inspirerend programma waarin mensen worden geprikkeld, geconfronteerd en gemotiveerd om een volgende stap te zetten. Dat was wat de aanwezigen op donderdag 20 februari bij CulturA  en Zo kregen voorgeschoteld tijdens ‘Jij telt mee!’: een event van de Gemeente Pijnacker-Nootdorp gericht op werkzoekenden met een bijstandsuitkering bij onze gemeente.

Werken, Werken aan en Meedoen!
‘Werken, Werken aan en Meedoen!’, zo luidt de titel van het plan van aanpak waarmee gemeente Pijnacker-Nootdorp werkzoekenden in de bijstand wil begeleiden naar een betaalde baan of naar een zinvolle dagbesteding, bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk. Met ‘Jij telt mee’ gaf de gemeente Pijnacker-Nootdorp vandaag, samen met de werkzoekenden, symbolisch het startschot voor deze nieuwe aanpak. Wethouder Ilona Jense verzorgde de opening. “Met de benadering ‘Werken, werken aan en meedoen!’ willen we de (arbeids)participatie van onze inwoners vergroten. We zetten daarbij nog steviger in op gerichte samenwerking met onze partners en intensief contact met de werkzoekenden.”

Ruim 100 werkzoekenden
Ruim 100 werkzoekenden vonden vandaag hun weg naar Cultura. Hans Oranje, van Star Training en Coaching, verzorgde het programma waarin hij mensen een spiegel voorhield en inspireerde, maar vooral ook handvatten bood om doelen te stellen en in beweging te komen. Om mensen te helpen om direct in actie te komen, waren er vandaag een groot aantal maatschappelijke organisaties aanwezig zoals het SWOP, Schuldhulpmaatje, de Viergang en Doel GGZ Delfland. Tussen het programma door konden deelnemers bij deze organisaties terecht op een informatiemarkt. Een groot aantal onderwerpen kwamen aan bod: informatie over vacatures, job coaching en schuldhulpverlening. Maar mensen konden er ook terecht voor informatie over kinderopvang, hulp bij financiën, vrijwilligerswerk, activiteiten in de vrije tijd en het Werkfit sportabonnement van de Viergang.

Denken in mogelijkheden
Ilona Jense: “Het was vandaag echt een dag die in het teken stond van ‘denken in mogelijkheden’. En het houd niet op na vandaag, het is eigenlijk pas het begin. De komende drie weken is er intensief contact tussen onze klantmanagers en de deelnemers aan deze dag. Middels diverse activiteiten en trainingen zorgen we ervoor dat het niet alleen bij deze dag blijft, maar dat mensen ook echt stappen gaan zetten. Ofwel naar een betaalde baan ofwel naar een zinvolle dagbesteding, bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk.”

(foto: Leo Suiker)