Terug van vakantie? Spoel 1 minuut kranen door

Wanneer je van huis bent, staat het water thuis stil. Drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder Dunea adviseert daarom na vakantie de waterleidingen in huis even door te spoelen.

Kraanwater is beperkt houdbaar en kan het beste vers gedronken worden. Tijdens vakanties staat het water een tijdje stil. Dit kan de kwaliteit negatief beïnvloeden. Er is geen gevaar voor de gezondheid, maar de kwaliteit, smaak en geur van het water kan anders zijn dan wat je gewend bent. Het is daarom verstandig om bij thuiskomst de kranen open te zetten en de leidingen door te spoelen. Laat het water één minuut lang rustig stromen.

Doorspoeltips

  • Begin met de kraan die het dichtste bij de watermeter zit
  • Open van elk tappunt de koud- en/of warmwaterkraan
  • Laat het water een minuut lang rustig stromen en voorkom dat het water vernevelt
  • Ook door toiletten door te spoelen en douches te laten doorlopen, ververs je het water in de leiding. Maak je daar gelijk schoon, dan hoeft doorspoelen geen verspilling te zijn.
  • Het is niet nodig brandslanghaspels door te spoelen. Deze zijn beveiligd of gekoppeld aan een leiding waarin water doorstroomt naar een kraan verderop.

Lekker en betrouwbaar drinkwater
Het drinkwater dat Dunea levert, voldoet aan de kwaliteitseisen die zijn vastgelegd in de Waterleidingwet en in het Waterleidingbesluit. Dat wordt dagelijks gecontroleerd van bron tot kraan. Zo ben je verzekerd van heerlijk zuiver kraanwater, 24 uur per dag, 7 dagen per week!