Thuring mag geen raadslid blijven

De gemeenteraad heeft in een besloten raadsvergadering geconstateerd dat John Thuring niet meer voldoet aan de vereisten van het raadslidmaatschap. Om raadslid te zijn gelden meerdere vereisten. Een van de vereisten is dat een raadslid verplicht is  om in de gemeente te wonen waar hij als volksvertegenwoordiger optreedt.

De burgemeester heeft verschillende  gesprekken gevoerd met raadslid Thuring over zijn feitelijke woonplaats en deze  hebben geleid tot een waarschuwing van de burgemeester. De waarschuwing houdt in dat het raadslid niet meer voldoet aan de vereisten van het raadslidmaatschap. De heer Thuring woont met zijn gezin in Voorburg en verblijft regelmatig in Pijnacker.

Thuring heeft vervolgens gebruik gemaakt van de mogelijkheid de gemeenteraad  om een oordeel te vragen over de waarschuwing.  De gemeenteraad is van mening dat nu  de heer Thuring juridisch gezien niet meer als inwoners van de gemeente kan worden beschouwd, hij niet meer voldoet aan de vereisten van het raadslidmaatschap. Daarom kan hij niet aanblijven als raadslid.

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan de heer Thuring in beroep gaan bij Raad van State. Hij blijft in dat geval raadslid totdat de Raad van State uitspraak heeft gedaan.