Trouwbranche in zwaar weer: Ook minder huwelijken in Pijnacker-Nootdorp

De Trouwbranche verkeerd in zwaar weer. Maar liefst 1 op de 3 leveranciers verwacht 2021 niet te halen. Van alle trouwleveranciers verwacht 37,6% het einde van het jaar niet te halen als er niets verandert. Nog eens een kwart verwacht na de zomer van 2021 nog te bestaan als de coronacrisis aanhoudt. Dit en meer blijkt uit onderzoek van trouwplatform ThePerfectWedding.nl onder 1.300 trouwleveranciers, waaronder bijvoorbeeld trouwlocaties, trouwambtenaren en fotografen.

Misgelopen omzet

Door de coronacrisis loopt de Nederlandse trouwbranche tot nu toe al €385 miljoen omzet mis. Met name ondernemers in trouwvervoer lopen veel van hun verwachte omzet mis: 73,8%. Weddingplanners missen ongeveer twee derde van hun omzet over 2020 (68,3%). Ook trouwambtenaren, stylisten en verkopers van decoratie hebben in 2020 sterk afgenomen inkomsten (64,7% van de omzet).

Ook minder huwelijken in Pijnacker-Nootdorp

Een woordvoerder van de gemeente Pijnacker-Nootdorp laat weten dat het opvalt dat er ook in deze gemeente minder getrouwd wordt. In de zomermaanden is het doorgaans ‘drukker’ wat huwelijksvoltrekkingen betreft dan in de wintermaanden. ” Er wordt met name minder getrouwd omdat mensen geen feest kunnen vieren. Tot voor kort waren horeca-bedrijven gebonden aan allerlei regels waardoor ze maar een beperkt aantal gasten konden ontvangen. Daarom worden veel huwelijken uitgesteld naar een later tijdstip, bijvoorbeeld volgend jaar, in de hoop dat er dan wel een feest gegeven kan worden”, aldus de woordvoerder.
De gemeente Pijnacker-Nootdorp adviseert stellen dan ook met klem een andere datum te kiezen, op het moment dat ze aangifte doen van hun huwelijk en kenbaar maken een groot feest te willen geven.

Klein trouwen

“Uiteindelijk kunnen stellen er altijd voor kiezen om de huwelijksvoltrekking klein te houden. Zolang het bruidspaar zelf in persoon aanwezig is, samen met de getuigen en de ambtenaar van de burgelijke stand kan er getrouwd worden”, laat de woordvoerder van gemeente Pijnacker-Nootdorp nog weten.

Samen sterk

Sarah Glasbergen, oprichtster van ThePerfectWedding.nl, noemt enkele suggesties die de trouwbranche nu kunnen helpen: “Trouwleveranciers moeten samen met bruidsparen naar oplossingen zoeken voor hoe ze van een bruiloft juist in deze tijd een onvergetelijk feest kunnen maken!”
“Bruidsparen kunnen hun leveranciers daarnaast helpen door bijvoorbeeld een vooruitbetaling te doen, als ze deze kunnen missen. Ook zie ik een belangrijke rol voor de overheid, want de huidige steunmaatregelen blijken de branche onvoldoende te helpen. Als er meer naar deze branche gekeken kan worden zoals naar de horeca, dan zijn we al een stuk verder!”

Kijk voor meer onderzoeksresultaten op: https://www.theperfectwedding.nl/informatie/trouwbranche-invloed-corona