Vertel je verhaal aan de belmaatjes

Heel Pijnacker-Nootdorp Helpt heeft een nieuwe actie. Het initiatief  ‘Belmaatjes’ is opgestart. Samen met het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) van de SWOP (Stichting Welzijn en Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp) koppelen zij u aan een vrijwilliger van Belmaatjes.
Iedereen vindt het fijn om regelmatig zijn of haar verhaal kwijt te kunnen, te vertellen over de dingen die u hebt meegemaakt of die je bezighouden. Het is niet vanzelfsprekend dat er iemand regelmatig belt.
Pijnacker Nootdorp TV sprak met met Monique Segijn van het Vrijwilligers Informatie Punt.

“Het idee is vlak na de beperkende coronamaatregelen ontstaan vanuit de Facebookgroep Heel Pijnacker Nootdorp Helpt. Zij hadden de belmaatjes (vrijwilligers) en wij als Vrijwilligers Informatie Punt de sociaal werkers, die contact hebben met de ouderen en kwetsbare mensen die vaak wat extra aandacht goed kunnen waarderen. Daarom hebben we de belmaatjes gevraagd zich als vrijwilligers bij VIP aan te melden en op die manier de handen ineen geslagen”.

Waar gaan de gesprekken zoal over?

“Vaak over ditjes en datjes. De alledaagse dingen komen aan bod maar ook wordt de vraag gesteld of er praktische hulp geboden kan worden. De aanspraak die de mensen krijgen is het belangrijkst”.

Wat zijn de reacties?

“De ouderen reageren vaak positief. Ze zijn vaak eenzaam, hebben geen of weinig familie en zijn veelal alleen thuis. Desondanks zijn er ook enkele mensen bij die niet telkens gebeld willen worden”.

Hoe bereidt een belmaatje zich voor op een gesprek?

“Toevallig hebben we vanmorgen via Zoom een training ‘Online huisbezoek’ gevolgd. Hierin hebben we besproken hoe je als beller bij iemand binnenkomt, hoe je je voorstelt en wat je over jezelf vertelt. We zijn ons er ook van bewust dat we een stukje monitoren. Stel dat iemand drie dagen de telefoon niet opneemt, kan dat een signaal zijn waar we misschien iets mee moeten”.

Vind je het zelf fijn om gebeld te worden voor een praatje? Neem dan contact op met Monique Segijn van het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) via tel. 015 -369 96 99 of e-mail: vip@swop.nl.