Vertrouwenspersoon voor sporters in Pijnacker-Nootdorp

Al enige tijd is het een actueel onderwerp in de sportwereld: “(Seksueel) ongewenst gedrag”. De roep om een vertrouwenspersoon groeit. Tegelijkertijd is het voor verenigingen een grote uitdaging om hierin te voorzien. Walter van den Bogaerdt, bestuurslid van de Sportraad Pijnacker-Nootdorp: “De Sportraad onderkent het belang van een vertrouwenspersoon en is op zoek gegaan naar een gezamenlijke en werkbare oplossing.”

Vertrouwenspersoon kan bijdrage aan veilig sporten
Die oplossing is er nu. De gemeente en de Sportraad hebben afspraken gemaakt over een ‘vertrouwenspersoon sport’. De functie is ondergebracht bij een gedragswetenschapper van de gemeente. Wethouder Sport Peter Hennevanger: “Wij vinden het ontzettend belangrijk dat iedereen zijn of haar sport in een veilige omgeving kan beoefenen. Een vertrouwenspersoon kan daaraan bijdragen. Maar voor veel verenigingen geldt dat het niet eenvoudig is om zelf te voorzien in een vertrouwenspersoon. Wie kun je daarvoor vragen? En wat is een onafhankelijk persoon? Verenigingen werken vaak alleen met vrijwilligers en dat maakt dat deze functie moeilijk te vervullen is.

Ongewenst gedrag kan gemeld worden
De vertrouwenspersoon is bedoeld om als sporter melding te maken omtrent ongewenst gedrag. De vertrouwenspersoon kan je helpen om een klacht in te dienen bij de vereniging, sportbond of politie. Maar gewoon even praten kan ook. Informatie wordt vertrouwelijk behandeld en er gebeurt niets wat je niet weet. Van den Bogaerdt is blij met de samenwerking: “Het grote voordeel is dat er één portal is waar iedere sporter (en betrokken ouders, verzorgers) in onze gemeente een melding kan doen bij een onafhankelijke professional. En dat er vanaf nu een structurele oplossing is voor alle sportverenigingen in Pijnacker-Nootdorp. Er is altijd een meldpunt.”

Neem contact op
De vertrouwenspersoon is te bereiken via het contactadres vertrouwenspersoon-sport@pijnacker-nootdorp.nl. Via dit adres kan iedere sporter, onafhankelijk van de vereniging, een melding doen.