Verwarring rondom Astrazeneca ook in Pijnacker-Nootdorp

Huisartsen worden platgebeld met vragen over het coronavaccin Astrazeneca. In Europa kregen tientallen mensen last van een zeldzame combinatie van bloedstolsels na het toedienen van het vaccin. Velen zijn bezorgd of ze de prik nog veilig kunnen zetten.

Verwarring groot

Ook huisartsenpraktijk de Geus in Nootdorp is overstelpt met telefoontjes van ongeruste patiënten. “De verwarring werd zo ontzettend groot dit weekend”, laat de praktijk weten aan Pijnacker-Nootdorp TV.

“Eerst werd de stop afgekondigd voor 60 jaar en jonger. Later maakte de GGD bekend helemaal te stoppen met Astrazeneca en de huisartsen zouden doorgaan volgens hun eigen beleid, afwachtend op wat medicijnwaakhond EMA gaat zeggen.”

Voorkomen verspilling

“Het werd een chaos. De GGD zeg dit en de huisarts mag wel door. Hoe moeilijk kan je het de mensen maken?”, zegt een woordvoerder van de praktijk van dr. de Geus. “En die onduidelijkheid geldt ook voor de huisartsen. GGD wilde stoppen omdat ze geen vloeistof willen verspillen. Als je een flacon eenmaal aanbreekt moet diezelfde dag nog worden opgemaakt. In een flacon zitten 11 doses in. Dat kan je niet bewaren. Zolang je niet kan voorspellen hoeveel mensen er die dag komen heb je kans dat je aan het eind van de dag vaccins overhoudt. Omdat mensen behoorlijk ongerust zijn gemaakt heb je geen idee wie er die dag nog komen en dat maakt het erg lastig voor de huisartsen,” aldus de  praktijk in Nootdorp.

Stockmann

Ook ook huisartsenpraktijk Stockmann in Pijnacker herkent de drukte en zegt dat veel mensen onzeker zijn geworden door alle berichten rondom Astrazeneca.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt woensdag of donderdag met zijn oordeel over het coronavaccin van AstraZeneca.