[VIDEO] Aanvullende veiligheidsmaatregelen in Nootdorpse wijk na explosies

Gemeente Pijnacker-Nootdorp komt met aanvullende maatregelen naar aanleiding van de recente explosies in Nootdorp. Ook is bekend gemaakt dat de bewoners van de woning, waarop de explosies gericht waren, niet terug zullen keren.

Aanslag
In december 2022 vond de eerste explosie plaats op een woning aan de President Kennedystraat. Al snel werd duidelijk dat een andere woning iets verderop het doelwit geweest moest zijn. Om verdere geweldsincidenten te voorkomen, besloot de burgemeester in overleg met politie en het Openbaar Ministerie (OM) om de woning te sluiten. De maatregel bleek tevergeefs, want op 8 januari werd de buurt wederom opgeschrikt door een ontploffing. Doordat de woning al was gesloten, was er op dat moment gelukkig niemand thuis en raakte er niemand gewond. Door een goed signalement van omwonenden kon de politie niet veel later op de A16 een 20-jarige Capellenaar aanhouden. De politie tast nog in het duister over een motief en sluit meerdere aanhoudingen ook nog niet uit. Het voorarrest van de verdachte is inmiddels verlengd en zijn rol wordt nog onderzocht.

Bewonersbijeenkomst
Gemeente Pijnacker de politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben na de tweede aanslag nieuwe maatregelen genomen. Zo is er cameratoezicht ingesteld en werd er woensdagavond 11 januari een bewonersbijeenkomst georganiseerd, waarbij mensen hun zorgen en wensen konden aangeven. Ook diverse wensen van bewoners, zoals bijvoorbeeld betere verlichting in de wijk, wordt onderzocht. Daarnaast zijn er diverse ‘zichtbare en onzichtbare’ maatregelen genomen om de veiligheid in de wijk te verhogen. De gemeente geeft aan dat sommige bewoners in de wijk hebben aangegeven zich niet meer veilig te voelen in hun eigen woning. Burgemeester Lugthart geeft aan dit verschrikkelijk te vinden en wil alles in het werk zeggen om de zorgen weg te nemen.

Bewoners bewuste huis weg
De bestuurlijke sluiting van de woning is door de burgemeester verlengd tot 23 maart en kan eventueel nog langer verlengd worden. Tegelijkertijd maakte de gemeente bekend dat na gesprekken met de bewoners aan wie de explosie was gericht, zij niet meer terug zullen keren.