VO Haaglanden wil ook VMBO-school in Nootdorp realiseren

VO Haaglanden, een stichting voor openbaar voortgezet onderwijs in Den Haag en Rijswijk, heeft met ‘enige verbazing’ kennis genomen van de intentie-overeenkomst die de gemeente Pijnacker-Nootdorp wil sluiten met Lucas Onderwijs voor de vestiging van een VMBO-school in Nootdorp. VO Haaglanden heeft zelf enige tijd geleden aangegeven open te staan voor de vestiging van een VMBO in Nootdorp.

Daarover heeft het stichtingsbestuur ook een gesprek gehad met wethouder Van Egmond (Onderwijs). Volgens VO Haaglanden is uiteindelijk overeengekomen dat de schoolbesturen voor voortgezet onderwijs in onderling overleg zouden moeten besluiten wie de nieuwe school in Nootdorp zou mogen realiseren.

De schoolbesturen werken op dit moment aan een nieuw Regionaal Plan Onderwijsvoorzieningen (RPO) over de toekomstige onderwijssituatie in de regio. Dat plan is naar verwachting rond de zomer klaar. “Het verbaast ons dan ook zeer dat de wethouder op dit moment eenzijdig een intentieovereenkomst aan wil gaan met de stichting Lucas Onderwijs”, schrijft voorzitter Peters aan het college van B & W van Pijnacker-Nootdorp.

Binnen drie kilometer

De algemene regel is inderdaad dat bij de vestiging van een nieuwe school in een bepaalde regio de schoolbesturen zo’n Regionaal Plan maken, en dat daarin onderling wordt afgestemd wie waar een nieuwe school mag openen. Op die manier wordt getouwtrek over nieuwe vestigingen en onderlinge concurrentie voorkomen. De onderlinge afstemming is echter niet nodig als het niet om een nieuwe school gaat, maar om een dépendance van een bestaande school.

En dat is dan ook precies wat de gemeente Pijnacker-Nootdorp en Lucas Onderwijs willen. De nieuwe VMBO moet een dépendance worden van het Montaigne Lyceum in Ypenburg. En die dépendance moet dan ook voldoen aan de voorwaarde dat deze niet verder dan drie kilometer van de hoofdvestiging zit. Vandaar de keuze voor Nootdorp voor de VMBO. Als de school in Pijnacker zou komen, dan zou dat te ver weg zijn van het Montaigne.

Vakschool

Ook wat de gemeenteraad betreft zijn er nog veel vragen over de voorgenomen intentieverklaring om samen met Lucas een nieuwe school te realiseren. De raad sprak enkele jaren geleden de wens uit dat binnen de gemeentegrens een vakschool zou komen, met de nadruk op een opleiding in de richting van groen en techniek. Een complete VMBO, met ook allerlei andere studierichtingen, is veel breder dan zo’n specifieke vakschool.

Hanneke van de Gevel van de fractie van Eerlijk Alternatief heeft tijdens de beeldvormende vergadering van de raad vorige week al veel vragen gesteld, en dat gold ook voor de andere fracties. Wat haar betreft is er zeker nog geen definitief oordeel. “Aan de ene kant juichen we het toe, want niveau 1 en 2 komt wel in de buurt van zo’n vakschool die we bedoelden, maar als je er een complete VMBO van maakt, haal je dan bijvoorbeeld geen leerlingen weg uit Delft? En moet je dan ook niet met andere schoolbesturen praten dan alleen Lucas?”

Openbaar

Voor de Stichting VO Haaglanden is er nog een extra argument om nog eens goed na te denken wie de nieuwe school binnen Pijnacker-Nootdorp mag realiseren. Het schoolbestuur vindt dat een nieuw te realiseren school ‘als eerste’ een openbare school zou moeten zijn. Dat geldt voor een school van de Stichting Lucas niet, want die is gebaseerd op een christelijke grondslag. Ook de andere school voor voortgezet onderwijs binnen de gemeente, het Stanislas College, valt onder Lucas Onderwijs.