Waarom stijgt de energierekening in 2019?

Vanaf 1 januari 2019 zijn we flink meer gaan betalen voor het gebruik van gas en stroom. De energierekening van een gemiddeld meerpersoonshuishouden in Pijnacker-Nootdorp stijgt dit jaar met ongeveer met 334 euro. Dat blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Waarom stijgen de tarieven van stroom en gas?
De gemiddelde energierekening bestaat hoofdzakelijk uit leveringskosten, overheidsheffingen en netbeheerkosten. De leveringskosten zijn goed voor ongeveer 35% van de totale energierekening. Dit is het bedrag dat de bewoner betaalt aan de energieleverancier voor het leveren van elektriciteit en gas. Een aantal belangrijke oorzaken van de stijging van het tarief van stroom en gas zijn bijvoorbeeld de Groningse gaskraan die langzamerhand dicht wordt gedraaid en de koude winter van vorig jaar. Daarnaast zijn de kosten van CO2-emissierechten verdrievoudigd. Dit zijn kosten die de energieleveranciers moeten betalen aan de hand van de hoeveelheid CO2 die ze uitstoten. Deze kosten worden weer doorberekend naar de klant.

Verhoging energiebelasting zorgt voor flinke stijging energierekening
De overheid heeft de belasting op energie dit jaar flink verhoogd. De energierekening bestaat voor bijna de helft uit overheidsbelastingen. Het doel van deze belasting is om het energieverbruik te ontmoedigen en het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Zo betaalt men ook een bedrag voor de Opslag Duurzame Energie (ODE). Uit de inkomsten van de ODE wordt de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproducten (SDE++) gefinancieerd. De overheid heeft de belasting op aardgas opnieuw fors verhoogd met 4 cent per kubieke meter. De energiebelasting op elektriciteit gaat daarentegen licht omlaag. Naar verwachting gaat de belasting op energie vanaf 2020 weer omlaag.

Stedin verlaagt de netwerk- en transportkosten
Ongeveer 25% van de energierekening bestaat uit netbeheerkosten.Stedin is verantwoordelijk voor het transport van gas en/of elektriciteit en het onderhoud en de uitbreiding van het energienet in Zuid-Holland, Utrecht, Kennemerland, Amstelland en Noordoost Friesland. De consument betaalt een bedrag aan netwerkkosten aan de energieleverancier, die het vervolgens weer afdraagt aan de netbeheerder. Wie de netbeheerder is van de bewoner, wordt bepaald door zijn of haar woonplaats. Het is niet mogelijk om voor een andere netbeheerder te kiezen. Goed nieuws voor inwoners uit het verzorgingsgebied van Stedin: de netwerk- en transportkosten dalen met 18,43 euro. In veel andere gebieden in Nederland stijgen de netbeheerskosten juist met gemiddeld 7 euro.

Tips om de energierekening zo laag mogelijk te houden
Het is helaas onmogelijk om invloed te hebben op de overheidsheffingen en de netbeheerkosten. Daarentegen is het wel mogelijk om zelf bij te dragen aan een lagere energierekening. Zo is het verstandig om elk jaar over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier. Nieuwe klanten worden namelijk rijkelijk beloond door energieleveranciers met allerlei aantrekkelijke welkomstkortingen. Ook door het investeren in energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen en woningisolatie, zorgen woningeigenaren ervoor dat de energierekening omlaag gaat. Tot slot is een aanpassing in het gedrag ook noodzakelijk om zo min mogelijk geld aan energie uit te geven. Denk hierbij aan korter douchen, tussendeuren gesloten houden en de verwarming standaard een graad lager zetten. Een huiseigenaar kan door zuinig om te gaan met energie wel zo’n 350 euro per jaar besparen.