Wandelexcursie in de Groenzoom

Op woensdag 13 juni kan je weer deelnemen aan een wandelexcursie in De Groenzoom. Beheerder Cor Noorman begeleidt de excursie en vertelt je over de planten en dieren die je in dit jaargetijde tegenkomt in het natuurgebied. Onder meer dagvlinders en diverse (bestuivende) insecten laten zich in het gebied zien. Er wordt één wandeling georganiseerd om 15:00 uur. Aanmelden kan tot uiterlijk twee dagen voor aanvang via beheer@degroenzoom.nl.

Van hommels tot solitaire bijen
Helaas hebben bestuivende insecten het erg moeilijk omdat er weinig bloemrijke plekken zijn in ons volgebouwde land. Daarom is er steeds meer aandacht voor bestuivende insecten, waarvan de honingbij het best bekend is. Echter ook hommels, solitaire bijen en zweefvliegen zorgen ervoor dat bloemen en planten bestoven worden. Erg belangrijk omdat hiermee onze voedselproductie in stand wordt gehouden. In 2017 en ook dit jaar zijn in De Groenzoom idylles (bloemrijke gebieden) ingezaaid om deze insecten te voorzien van een goed leefgebied.

Vlinders, juffers en libellen
Een bijkomend voordeel van deze idylles is dat diverse vlindersoorten van de nectar van deze bloemen profiteren. Als het warm en zonnig is, zien we verschillende dagvlindersoorten. Er zijn iets meer dan 50 soorten dagvlinders in Nederland bekend. Hiervan komen er zeker achttien voor in De Groenzoom, waaronder het koolwitje, het icarusblauwtje en de dagpauwoog. Ook de ‘straaljager’ onder de insecten, de libelle, is deze tijd van het jaar actief in De Groenzoom, met name bij de waterrijke delen. Veel waargenomen libellen zijn onder meer de vroege glazenmaker, de grote keizerlibel, de gewone oeverlibel en het lantaarntje.

Verzamelpunt en aanmelden
De excursie is te voet over (half)verharde paden, duurt maximaal anderhalf uur en is gratis. De wandeling op woensdag 13 juni start om 15:00 uur. Het verzamelpunt is bij de parkeerplaats tegenover Meerweg 42, Berkel en Rodenrijs. Wel is het wenselijk om op de fiets te komen omdat parkeergelegenheid schaars is. Wil je mee op pad? Meld je uiterlijk twee dagen voor aanvang aan door een e-mail te sturen aan beheer@degroenzoom.nl. Geef duidelijk je voorkeur voor een tijdstip aan! Hondenbezitters wordt vriendelijk verzocht hun hond niet mee te nemen. Tip: Neem een verrekijker mee, en zorg voor stevige en waterdichte wandelschoenen! Vergeet niet om je na de wandeling te controleren op teken.