Wellicht vakantiepark in recreatiegebied Ruyven-Noord

Een vakantiepark met 50 tot 100 recreatiewoningen, midden in de natuur en omgeven door andere recreatieve voorzieningen, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Dat is een van de scenario’s bij de ontwikkeling van het gebied Ruyven-Noord bij Delfgauw en Oude Leede tot recreatiegebied. Deze scenario’s worden donderdagavond gepresenteerd in de beeldvormende vergadering van de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp.

Ruyven-Noord is sinds 1 januari van dit jaar in beheer bij de gemeente. Al eerder is besloten dat het gebied verder wordt ontwikkeld om aantrekkelijker te worden voor recreanten, die hun vrije tijd in het gebied kunnen doorbrengen. In opdracht van de gemeente heeft het bureau LRAU Advies + Daadkracht enkele scenario’s uitgewerkt, waarin ook ruimte is voor ondernemers die willen  investeren in voorzieningen voor dag- of dus zelfs verblijfsrecreatie.

Er zijn drie van die scenario’s, maar een daarvan is al meteen ‘Scenario 0′ genoemd. Die optie houdt namelijk in dat er niets wordt gedaan in het gebied. Het staat al vrijwel vast dat niemand daar voor voelt. Dan blijven dus de scenario’s 1 en 2 over, waarbij scenario 1 staat voor het ontwikkelen van dagrecreatie, met horeca- en andere voorzieningen, en scenario 2 gaat dus nog een stap verder: hier krijgt de projectontwikkelaar die eigenaar is van gronden tussen het bedrijventerrein en de rest van het recreatiegebied de gelegenheid om een vakantiepark te ontwikkelen.

De ontwikkelaar heeft hierbij een aardige stok achter de deur: hij kan de grond ook gebruiken voor uitbreiding van het bedrijventerrein, waar niemand op zit te wachten, of hij kan de gronden verkopen aan een speculant.

Ontsteltenis

De Bewonersvereniging Oude Leede (BOL) heeft inmiddels tegen de mogelijkheid van zo’n vakantiepark heftig geprotesteerd. In een brief aan de gemeenteraad heeft de vereniging al haar ‘grote ontsteltenis’ kenbaar gemaakt over dit scenario.  De vereniging benadrukt haar standpunt dat het gebied uitsluitend gebruikt kan worden voor extensieve recreatie, eventueel met ‘kleinschalige horeca’. De BOL vindt dat Ruyven-Noord een open landschap moet blijven, aansluitend op de Zuidpolder.

De gemeenteraad zal in de komende weken tot een oordeel moeten komen of het meest vergaande scenario een werkelijke optie is. Ook moet de raad in een later stadium, als de plannen verder zijn uitgewerkt, instemmen met een behoorlijke investering, want voor de ontsluiting van het gebied zijn nieuwe wegen en andere infrastructuur nodig. Dat hoeft Pijnacker-Nootdorp niet alleen te betalen, want de provincie heeft al een subsidie van twee ton toegezegd.

Scenario 2: 50 tot 100 vakantiewoningen in het recreatiegebied Ruyven-Noord.