Wereldwinkel Pijnacker biedt al 45 jaar eerlijke producten

De Wereldwinkel in Pijnacker bestaat binnenkort al 45 jaar, vertelt Heily van der Jagt, die al 25 jaar vrijwilligster is. Al deze tijd steunt de winkel mensen in ontwikkelingslanden door Fair Trade producten aan te bieden. Deze producten worden vaak met de hand gemaakt of van gerecycled materiaal. Het is enorm arbeidsintensief om op deze manier manden of beeldjes te maken, maar hierdoor is elk product uniek. Van de opbrengst kunnen mensen in deze landen een beter huis betalen of hun kinderen naar school sturen. Vandaar dat de Wereldwinkel vandaag nog even relevant is als op de eerste dag.

De eerste Wereldwinkel in Nederland begon in 1969, bijna vijftig jaar geleden in Breukelen. Daarna verspreidde het initiatief zich spoedig over het hele land. In Pijnacker begon de wereldwinkel met een kraampje van twee pubers op de markt. Heily vertelt: “In die tijd was het nog heel klein. Ze verkochten alleen Fair Trade producten zoals rietsuiker, rietsuiker en koffie. Dat zijn de bekende basisproducten, daar is de wereldwinkel groot mee geworden. Handgemaakte beeldjes of aardewerk hadden ze toen nog nauwelijks, eigenlijk alleen voor de sfeer.”

Het landelijke aantal Wereldwinkels loopt sinds enkele jaren terug. Zo werd het aantal winkels enkele jaren terug nog rond de vierhonderd geschat. Inmiddels er zijn nog maar driehonderd wereldwinkels actief. Veel winkels worstelen omdat steeds meer vrijwilligers met pensioen gaan.

Groot profiel

Ondanks de vermindering van het aantal winkels heeft de Wereldwinkel internationaal nog steeds een groot profiel. Veel producten worden gesteund of gemaakt door beroemdheden. “We verkopen bijvoorbeeld manden uit Vietnam. Deze manden zijn van palmhout, een goedkope en veelzijdige houtsoort. Het enige nadeel is dat het erg makkelijk krom trekt. De leverancier van deze manden nam daarom contact op met Nederlandse ontwerper Piet Hein Eek, die bekend is van zijn sloophouten meubellijn. Daarna kwam Eek met een ontwerp voor een houten mand die niet krom trekt.”

Verder werd de winkel in Pijnacker vorige jaren tweemaal bezocht door de Zimbabwaanse Aaron Kapembeza, die bekend is van de zogenaamde Proud Ladies. “Dat zijn massieve beeldjes gemaakt van de zeer harde steensoort springstone. Aaron werd opgeleid tot beeldhouwer door zijn tante. Hij ontleende zoveel inspiratie aan haar, dat hij zich volledig toegelegd heeft op het maken van beelden van trotse vrouwen, in haar gelijkenis.”

Veel items getuigen van grote kunst en vakmanschap, maar ook de materialen van veel producten zijn opmerkelijk. Heily vertelt terwijl ze een rondleiding geeft door de winkel: “We hebben bijvoorbeeld een set beeldjes uit India. De maker begint met een metalen frame van een dier, waarover hij een laag papier maché aanbrengt. Vervolgens spant hij geitenleer over het papier. Het resultaat is een fraai en opvallend licht beeld van een giraffe.”

Olifantenpoep

Een andere favoriet zijn de notitieblokjes en kaarten gemaakt van olifantenpoep. Door het vezelrijke dieet van de olifant blijkt dit een uitstekend materiaal om papier van te maken. Zo kent Heily eigenlijk bij vrijwel elk product in de winkel een verhaal. Sommige verhalen geven uitstekend de uiteindelijke missie van de Wereldwinkel weer. “De sjaals in onze winkel komen uit Bangladesh, van een vrouw genaamd Lovely. Zij is daar een coöperatie begonnen. Nadat ze klein begon, vonden haar producten gretig aftrek bij de Wereldwinkel. Ze kon al snel niet meer aan de vraag voldoen. Maar dankzij de Wereldwinkel kon ze uiteindelijk geld bijeenbrengen voor een nieuwe werkplaats.”

De Wereldwinkel in Pijnacker wordt mogelijk gemaakt door dertig enthousiaste vrijwilligers. De meesten staan in de winkel, maar anderen dragen bij door de administratie bij te houden of het rooster op te stellen. Zowel jong en oud zijn vertegenwoordigd.

Na zelf bijna 25 jaar bij de wereldwinkel gewerkt te hebben, is Heily nog steeds enthousiast. “Op 10 en 11 maart houden we een Fair Fashion actie. Dan zetten we de hele winkel vol met eerlijk gemaakte kleding en accessoires, voor elk wat wils. Ik ben zelf helemaal eerlijk gekleed. Hoe zit het met u?”

Niels van Hemert
De Wereldwinkel is gevestigd in winkelcentrum Ackershof in het centrum van Pijnacker. De winkel is te vinden op nummer 84.

De vrijwilligers hebben plezier met elkaar.

Prachtige sjaals en andere kleurrijke kleding.

Manden worden vaak gemaakt van gerecycled materiaal.

(Foto’s: Lia van Halderen)