Werken aan je skills in natuurwater vind Maurice Hamming

Wanneer je vroeg langs de Dobbeplas wandelt kun je spontaan mensen ontmoeten met een bijzonder verhaal. Zo sprak Pijnacker-Nootdorp.TV met Maurice Hamming. Maurice achtenveertig jaar, woont in Nootdorp en traint regelmatig bij de Dobbeplas. Met reddingsvest, vinnen en duikbril. Ook een reflecterende op water drijvende reddingslijn en een mes behoren tot de uitrusting.

Een spontane gesprek

Maurice was druk rond negen uur in de ochtend. Het was stil bij de Dobbeplas, slechts een enkeling die een wandeling maakte. Maurice was bezig met zijn reddingsvest aan te trekken en vervolgens te controleren.  Aandacht werd getrokken door de tekst “Rescue” op zijn rug. Wij raakten snel aan de praat en Maurice bleek een gepassioneerd duiker te zijn, die lekker actief bezig wil zijn met zijn vaardigheden.

“Niet alleen maar wachten op een groepstraining, maar ook zelf lekker aan de slag”

Maurice vind “Waarom moet je altijd wachten tot iemand je zegt wanneer er een training wordt gegeven? Ik vind het belangrijk om ook zelf mijn skills bij te houden, dat kan makkelijk alleen of met iemand samen”, aldus Maurice. “Wanneer je, net als hier bij de Dobbeplas, weet dat de waterkwaliteit goed is en een rustig moment op de dag kiest, dan is het goed mogelijk om veilig en zelfstandig aan diverse oppervlaktewater skills te werken. Zo is het kunnen uitwerpen van een reddingslijn belangrijk om regelmatig te doen, maar ook het controleren van de andere reddingsuitrusting of alles functioneert zoals het hoort. In een echte noodsituatie weet je, dat je dan direct op jouw uitrusting kan vertrouwen en niet eerst al je materiaal in orde hoeft te maken. Zeker bij levensreddend handelen kan dat kostbare tijd schelen. Ook is de algemene zwemconditie van de duiker van belang en het regelmatig zwemmen in het buitenwater; die omstandigheden zijn wezenlijk anders, dan in een zwembad. Hier in de Dobbeplas groeien bijvoorbeeld buiten het zwemgebied hoge waterplanten, waar je snel in vast kan komen te zitten. Zonder extra voorzieningen of training als zwemmer altijd binnen de ballenlijn blijven dus!  

Praten met je slachtoffer

Een collega duiker of iedere andere zwemmer kan acute hulp nodig hebben. Wanneer een persoon onverwachts te water is geraakt, dan is hij of zij vaak in paniek. Het is dan heel belangrijk om deze persoon aan te spreken en waar mogelijk te kalmeren en niet zomaar het water in te springen. Eigen veiligheid eerst! Maurice vertelt daarnaast dat je een drenkeling nooit zomaar van de voorkant moet benaderen. Een drenkeling in paniek kan dan zijn armen op je schouders drukken, waardoor het gevaar bestaat dat je zelf onder water wordt geduwd. Belangrijk is dus dat je de persoon van achter benadert, zodat je als reddingswerker de controle behoudt over de reddingsactie.

Goede samenwerking en professionele vrijwilligers

Maurice maakt onderdeel uit van een zogenaamd Public Safety Diver-team, waarvoor de opleidingen en materialen gefaciliteerd worden vanuit  Discovery Divers uit Veenendaal. Discovery Divers werkt op haar beurt weer intensief samen met Black Diamond Search and Rescue uit Zoetermeer. Deze reddingseenheid bestaat uit veelzijdige en vrijwillige specialisten, waaronder speurhondgeleiders, Medics, hoogtewerkers en dus ook duikers/ reddingszwemmers. Black Diamond Search and Rescue is gericht op het zoeken naar vermiste personen op het land, waarbij eveneens binnenwateren tot het zoekgebied kunnen behoren. Vandaar de beschikking over duikers en oppervlakteredders. Een Search and Rescue operatie wordt overigens altijd op verzoek van hulpdiensten gedaan, dus nooit op eigen houtje.  Het Public Safety Diver-team helpt eveneens bij water evenementen, wanneer daarvoor veiligheidsduikers nodig zijn. Ook in samenwerking met een andere vrijwilligersorganisatie zoekt het team op verzoek mee, naar vermiste en emotioneel waardevolle goederen, die door mensen zijn verloren in het buitenwater. Discovery Divers Veenendaal kan dan voorzien in o.a. speciaal detectie- en zoekmateriaal.

Maurice geeft nog een korte demonstratie met de reddingslijn en een uitleg van de overige uitrusting. Daarna verdwijnt hij langzaam al zwemmend naar verschillende plekken op de Dobbeplas…

Jeroen den Harder