Wethouder José van Egmond ‘heel erg teleurgesteld’

Wethouder José van Egmond van Pijnacker-Nootdorp toonde zich dinsdagavond ‘heel erg teleurgesteld’ over het afwijzen door de gemeenteraad van het voorstel om in Nootdorp een VMBO-school te vestigen. “Ik vind dat ik dat als wethouder ook mag zijn”, zei ze direct na afloop van de raadsvergadering. “We hebben er ontzettend hard aan gewerkt, in het belang van de kinderen die ik een goede school in de eigen gemeente had gegund.”

De teleurstelling van de wethouder zit vooral in het feit dat de raad eerder wel heeft ingestemd met de intentieverklaring richting Lucas Onderwijs, die de VMBO-school wilde realiseren, maar nu heeft afgehaakt bij het zetten van de laatste stap. “We hebben als college naar mijn overtuiging absoluut voldaan aan de opdracht die we in het bestuursakkoord van de gemeenteraad hebben meegekregen. De raad was vanaf het begin bekend met de constructie die we hadden gekozen. We hebben het goed getoetst: het plan zat ruimtelijk, juridisch én financieel goed in elkaar. Natuurlijk realiseren we ons als college ook dat je vervolgens heel goed moet kijken naar de verkeerssituatie rond de school en ook hoe je verdere overlast kunt voorkomen. Dat was ook beslist onze bedoeling.”

Van Egmond verder: “Ik ben er vooral teleurgesteld over dat de raad steeds mee is gegaan met de plannen en nu aan het eind doodleuk zegt: we zien het niet zitten. Daarmee is het einde verhaal. Die school komt er niet. Andere schoolbesturen gaan niet ook hun nek uitsteken.”

Dramatisch

Onderwijswoordvoerder Bob van der Deijl van Van Egmonds eigen CDA-fractie reageerde na afloop van de raadsvergadering verslagen. “Ik vind het dramatisch. Ik begrijp er helemaal niets van. Ons amendement gaf alle aanknopingspunten om de bezwaren tegen de locatie goed te onderzoeken. Als het was aangenomen, dan hadden we enkele maanden uitstel gekregen om een goed verkeersplan te kunnen maken en om ervoor te zorgen dat de leerlingen niet voor overlast zouden zorgen in de buurt. Waarom wil de raad nu niet dat laatste stapje zetten? Nogmaals: ik begrijp er helemaal niets van.”

Omdat ook het CDA, net als de mede-indieners van het amendement D66 en CU/SGP, goed de bezwaren van de omwonenden had gehoord, bleef er na het afwijzen van het amendement niets anders over dan ook tegen de school op deze plek te stemmen. Van der Deijl: “Ja, we hadden alleen voor de bühne nog voor kunnen stemmen, maar daar waren we uiteindelijk ook niets mee opgeschoten.”

Paul Houkes
(Foto boven: Wethouder José van Egmond (midden) praat na afloop van de gemeenteraad na over het afwijzen van de VMBO-school. Geheel rechts Bob van der Deijl.)