YourCube komt naar Pijnacker-Nootdorp

Jongeren tussen 14 en 24 jaar kunnen vanaf juni 2020 bij Young Connection een traject van de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) doen. Dit project heet YourCube, een inmiddels bewezen concept dat op dit moment in bijna 20 gemeenten in Nederland draait.

Talent ontdekken

De bedoeling van Your Cube is dat jongeren zich een half jaar lang 80 uur gaan inzetten, wat neerkomt op gemiddeld 3 uur per week. In die uren ontdekken ze hun talenten en gaan ze daar actief mee aan de slag. Dat kan zijn op het gebied van welzijn, zorg, cultuur, sport of natuur. Jongeren kunnen ook een maatjestraject doen met een kwetsbare dorpsgenoot. Daarnaast is het is ook mogelijk om als YourCuber onder begeleiding van Young Connection zelf een project op te zetten. Pijnacker Nootdorp TV sprak met Michiel Steenwinkel en Esmee van der Horst van Young Connection.

Michiel Steenwinkel: “In Pijnacker Nootdorp zijn er vrij veel alleenstaande ouderen. Jongeren zouden daar bijvoorbeeld een mooie maatschappijke diensttijd kunnen volbrengen. Uiteindelijk beslissen de jongeren zelf wat ze willen. Het uiteindelijke doel is jezelf te ontwikkelen door iets betekenen voor de maatschappij”.

Corona beleid

Bij YourCube wordt zeker ook rekening gehouden met alle regels rond het coronavirus. Dat geeft misschien nog een tijd beperkingen, maar het biedt ook kansen. Omdat andere activiteiten stil liggen en het nog onduidelijk is hoe opleidingen gaan draaien na de zomervakantie, biedt YourCube jongeren een unieke kans om zich te ontwikkelen. En juist nu is de inzet van jongeren hard nodig en wordt bijzonder gewaardeerd.

Michiel Steenwinkel: “Mochten jongeren na de zes-maandenperiode langer willen blijven, kan dat eventueel als vrijwilliger. Jongeren kunnen kosteloos meedoen aan dit traject omdat het door de overheid wordt gesteund”

Sanne Meulemans

Voor het nieuwe project heeft Young Connection een vierde medewerker aangetrokken. Naast Joyce de Haan, Michiel Steenwinkel en Esmee van der Horst komt Sanne Meulemans per 1 juni in dienst. Sanne werkte hiervoor met kwetsbare mensen in Delft. Ze heeft ontzettend veel zin in haar nieuwe baan: ‘De positieve impact die het werk van vrijwilligers heeft op onze maatschappij is meer dan we ons voor kunnen stellen. Hoe leuk is het dan om jongeren te begeleiden terwijl ze zich inzetten voor een ander én daarbij hun eigen krachten en talenten ontwikkelen’.

Het YourCube traject

Activiteiten

Elk traject begint met een intake waarna Young Connection op zoek gaat naar één of meerdere geschikte ervaringsplekken. Een jongere kan bijvoorbeeld taalles geven aan een nieuwkomer, meehelpen in met activiteiten voor ouderen of als buddy gaan sporten met iemand. Je wordt via Young Connection uitgenodigd voor trainingen en komt regelmatig samen met andere YourCubers. Niet alleen voor je eigen ontwikkeling, maar ook voor de gezelligheid.

Esmee van der Horst: ” Ik ben superenthousiast over het project! Het bijzondere is dat jongeren allerlei dingen die ze op school leren in de praktijk kunnen brengen. Wij kunnen als organisatie helpen om leerdoelen te stellen en de jongeren te verbinden aan een project”.

Michiel Steenwinkel: “YourCube helpt jongeren te focussen en om keuzes voor de toekomst te maken. Op verschillende manieren kunnen zij proeven wat de maatschappij te bieden heeft. En je geeft ook een positief signaal af door te laten zien dat je bereidt bent jezelf in te zetten voor anderen”.

Een jongere die de 80 uur volmaakt, ontvangt de Europas, een Europees erkend certificaat dat vastlegt welke vaardigheden je hebt ontwikkeld.