Zorgkwekerij Bloei zoekt vrijwilligers en klusjes

Jaco en Marjolein de Hoog van zorgkwekerij Bloei zijn meer dan een jaar geleden begonnen met een zorgkwekerij. Sinds die tijd hebben zij tuinder-gerelateerde dagbesteding aangeboden aan vele gelukkige werknemers. De activiteiten variëren omdat vaak verschillende bedrijven klusjes aanbieden, maar het is altijd gezellig. Marjolein vertelt: “We hebben een contract met de gemeente en bieden stageplekken aan voor scholen. De zorgkwekerij werkt afwisselend samen met plaatselijke bedrijven zoals Ammerlaan the green Innovator, lunch- en koffiebar Ommekantje, cafetaria Verhage, de Hoog Orchids en Van Dijk Potplant. Tegen een kleine onkostenvergoeding doen we allerlei klusjes voor ze.”

Eigen plek

Wilco, een werknemer van de zorgkwekerij, vertelt: “Ik werk hier inmiddels een jaar en er is eigenlijk altijd wat te doen. Maar ik heb dan ook ervaring met werken in de tuin. We houden de moestuin bij, wieden onkruid, vouwen dozen of poten stekjes. Bij de ingang staat een verkoopkar en in de kas hebben we een winkeltje waar we onze eigengekweekte producten verkopen.” In deze zogeheten Winkel van Bloei worden allerlei seizoensgebonden producten verkocht, waaronder de orchidee van de maand. “Elke maand kweken wij een exclusieve orchidee, bijvoorbeeld Xinia’s en Miltonia’s. De zorgkwekers leren zo verschillende planten kennen. Dat is tegelijk leuk en interessant.”

Zorgkweker Ank helpt ook een handje mee. “Elke dag kom ik de kippen voeren en de konijnen, Billy, Blacky en Snuffy. Ik mag met allerlei dingen helpen, zoals stofzuigen en de vaat wassen. Het is ontzettend leuk hier.” De zorgkwekerij bestaat pas een jaar, maar het staat vast dat Ank en Wilco en de anderen hier een eigen plek gevonden hebben.

De zorgkwekerij organiseert allerlei leuke activiteiten, onder andere om vrijwilligers en klusjes aan te trekken. Marjolein: “Jaarlijks houden we een open dag, na moederdag. We hebben ook een zonnebloemwedstrijd voor de hoogste zonnebloem. Die van ons zijn enorm hoog, maar je weet nooit met de andere inzendingen. Verder verkopen we kerstbomen met kerstmis en houden we een kerstborrel. We hopen nog vele jaren door te gaan!”

Niels van Hemert

Wilco en de zonnebloemen

Spannend interview

Ank vouwt theedoeken

.

.

Prikkertjes klaarmaken

.

Buiten snoeien

.

.

Prachtige orchidee

Foto’s: Lia van Halderen