Het college van B & W van Pijnacker-Nootdorp wil een kleine honderd inwoners die nu een uitkering hebben, bemiddelen naar een reguliere baan of naar tijdelijk werk. Of dat aantal kan worden gehaald hangt wel af van de economische situatie en van de bereidheid van lokale bedrijven om mee te werken. Dat schrijft het college in het actieplan Arbeidsparticipatie. Volgens de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning zijn de gemeenten verantwoordelijk voor mensen met een uitkering, al dan niet met een arbeidsbeperking. Het gemeentebestuur van Pijnacker-Nootdorp wil uitkeringsgerechtigden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden naar werk. Als betaald werk niet mogelijk is, dan worden de uitkeringsgerechtigden gestimuleerd om vrijwilligerswerk te doen.
In het actieplan, dat later deze maand wordt besproken in de gemeenteraad, stellen B & W zich ten doel om 45 mensen vanuit een uitkering door te laten stromen naar een betaalde baan. Nog eens 15 mensen moeten worden toegeleid naar deeltijdwerk en 30 naar een tijdelijke baan. Ook wil het college vijf jongeren met een arbeidsbeperking en behoefte aan ondersteuning aan het werk krijgen bij een reguliere werkgever.
Bereidheid
In de afgelopen maanden heeft de gemeente veel gesprekken gevoerd met lokale ondernemers. Daaruit is gebleken dat veel werkgevers wel bereid zijn om iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen of om daar in elk geval over na te denken. Er zijn echter niet altijd passende functies beschikbaar.
In het afgelopen jaar zijn er al wat successen geboekt, zo blijkt uit het actieplan. In Pijnacker-Nootdorp werden in 2015 68 mensen vanuit de bijstand of met een arbeidsbeperking naar een baan begeleid.
De gemeente speelt zelf een bescheiden rol bij het creëren van banen voor mensen met een arbeidsbeperking. De gemeente nam in 2015 slechts één medewerker met een arbeidsbeperking of een uitkering in dienst. Ook in 2016 is de intentie om weer één zo’n baan bij de gemeente te creëren.