Veel kritiek op PvdA, GL en PvdD over windmolens

De zienswijze die de raadsfracties van Partij van de Arbeid, GroenLinks en Partij voor de Dieren hebben ingediend bij de provincie over windmolens, is door de andere fracties in de gemeenteraad fel bekritiseerd. De drie fracties kregen donderdagavond in de raadsvergadering de wind van voren. De andere partijen hadden er geen goed woord voor over. “Verbijstering, ongeloof; eerst de raad bijeen roepen voor een spoeddebat en als je dan niet je zin krijgt je opvattingen tegen het democratische besluit in naar de provincie sturen!”, aldus Ina Mantjes (Gemeentebelangen).
Ook D66 had stevige kritiek. Peter Hennevanger: “Hoe krijg je het bedacht en dan ga je het vervolgens ook nog doen: ik kan er werkelijk met mijn pet niet bij.” CDA en VVD lieten zich in soortgelijke bewoordingen uit.

De gemeenteraad had begin januari in een extra raadsvergadering een amendement met grote meerderheid verworpen. In dat amendement probeerden PvdA, GL en PvdD ruimte te scheppen voor een onderzoek naar een locatie voor een grote windturbine binnen de gemeente. Omdat ze geen enkele steun kregen voor hun voorstel, stuurden de drie fracties hun opvattingen daarna zelfstandig naar de provincie.

Verbaasd

GroenLinks-raadslid Wineke ’t Hart toonde zich verbaasd over de kritiek die ze over zich heen kreeg. “Volgens ons hebben we gebruik gemaakt van ons recht om een minderheidsstandpunt te laten horen, ook al is er door de meerderheid van de raad een ander besluit genomen.” Ook Carla van Viegen (Partij voor de Dieren) vond dat er niets onbehoorlijks was gebeurd. “Voor het openbaren van gedachten heeft niemand toestemming van een ander nodig. Het feit de meerderheid van de raad er anders over denkt, doet er niet toe.”

Marieke van Bijnen (PvdA) was iets voorzichtiger in haar reactie. “We hadden niet gedacht dat we met het indienen van onze zienswijze over de schreef waren gegaan. Onze oprechte intentie was om de belangen van de gemeente Pijnacker-Nootdorp te dienen.”

Persbericht

De drie fracties trokken elk op hun eigen manier wel het boetekleed aan over het feit dat ze de andere fracties en het college niet direct op de hoogte hadden gesteld. Ze hadden het alleen via een persbericht naar buiten gebracht, volgens Wineke ’t Hart “om onze achterbannen te informeren”. Achteraf gezien gaven ze nu toe dat dat anders had gemoeten.

Voor burgemeester Francisca Ravestein, die niet inhoudelijk op de kwestie inging, is de kous nog niet af. Zij wil de kwestie aan de orde stellen in het presidium van de gemeenteraad, om afspraken te maken over hoe dit soort zaken in de toekomst beter kunnen.

Paul Houkes