ACHTERGROND. Het college van B & W van Pijnacker-Nootdorp wil in de komende jaren flink investeren om de gemeente aan te sluiten op de zogenaamde warmterotonde. De glastuinbouw kan via dit systeem gebruik maken van restwarmte uit de Rotterdamse haven. Maar wat is die warmterotonde? Het systeem is in ontwikkeling binnen het programma Warmte Koude Zuid-Holland. Hierin werken overheden en bedrijven samen; tot nu toe 27 partijen. De warmterotonde is een systeem van aan elkaar gekoppelde leidingen die de Rotterdamse haven, Leiden, Dordrecht, het Westland, Delft en Den Haag met elkaar verbindt. Het bestaat simpel gezegd uit een stelsel van buizen waardoor water stroomt, dat wordt opgewarmd met restwarmte van allerlei bedrijven in het havengebied.
Met de aanleg van dat warmtenetwerk is veel geld gemoeid. De kosten worden geschat op zo’n 4,5 miljard euro. De baten zijn echter ook aanzienlijk. Warmte is goed voor meer dan de helft van de volledige Nederlandse behoefte aan energie. En de warmte die nu vrijkomt bij allerlei industriële processen gaat geheel verloren, omdat er niets mee wordt gedaan.
Door deze restwarmte te gebruiken voor bijvoorbeeld het verwarmen van kassen in de glastuinbouw, of woningen, wordt veel eneregie bespaard. Dat betekent dus ook een grote milieuwinst.
Meer informatie over de warmterotonde is te vinden < href=http://warmopweg.nl target=new>op deze website. Hier is een video te vinden over hoe de warmterotonde werkt.