Volgende week vindt de jaarlijkse week tegen kindermishandeling plaats. In die week, op 16 november, organiseert de gemeente Pijnacker-Nootdorp in samenwerking met Dessaur Trainingen en Stichting Praat het webinar: 51 minuten tegen kindermishandeling. De sprekers zijn Naomi Dessaur en Ted Kloosterboer.
Tijdens deze online-bijeenkomst vertelt ervaringsdeskundige Ted Kloosterboer een deel van haar ingrijpende verhaal.
Pijnacker-Nootdorp TV sprak alvast met Ted Kloosterboer.
“Als het gaat om kindermishandeling, pesten of als het gewoon niet zo lekker gaat met kinderen, voelen mensen zich vaak erg onmachtig. Velen hebben de neiging meteen het probleem op te willen lossen, maar dat is vaak erg ingewikkeld. Als kind heb ik ervaren dat je heel goed geholpen kan worden zonder dat het daadwerkelijke probleem wordt opgelost. Alleen al door een kind te zien en aandacht te geven kan je een groot verschil maken”.
Welke vorm van mishandeling zie je het vaakst?
“Psychische verwaarlozing. Dat komt het meest voor. Bij die verwaarlozing hoort ook getuige zijn van huiselijk geweld, al wordt dat vaak apart genoemd. Toch is dat een vorm van affectieve verwaarlozing. Fysieke mishandeling en sexueel misbruik komt het minst voor. Je ziet kindermishandeling in alle hoeken van de samenleving, niet alleen bij de ‘Tokkie-gezinnen’. Mensen verwachten het alleen niet bij hoger opgeleide gezinnen. Daar zie je bijvoorbeeld vaker emotionele verwaarlozing”.
Geen enkele ouder doet het 100% goed. Waar ligt de grens?
“Dat is een heel ingewikkelde vraag. Daar is een officiële definitie voor. Waar het op neer komt is dat elk gedrag van een volwassene dat schade brengt aan een kind, en waarbij sprake is van een afhankelijkheidsrelatie, dan is dat feitelijk mishandeling. Ook al gebeurt dit onbewust of onbedoeld.”
Ted Kloosterboer is directeur van Stichting Praat. Wat doet deze Stichting?
“We maken kindermishandeling bespreekbaar. Er heerst nog steeds een taboe op. Met behulp van onze eigen ervaringen mensen leren hoe ze kindermishandeling kunnen signaleren. Vooral erover praten, het taboe doorbreken is erg belangrijk”. Kijk voor informatie over Stichting Praat op:
http://www.praatoverkindermishandeling.nl
Tijdens de online-bijeenkomst vertelt Ted een deel van haar verhaal. ‘Kan jij een Ome Dick of Tante Ger zijn voor een kind?’ Ted Kloosterboer vertelt over de tijd dat zij werd mishandeld en wat haar geholpen heeft om te overleven. Ze geeft een intrigerende inkijk in hoe een kind dat mishandeld wordt zich voelt en wat het nodig heeft.
Ted: “Ik vond mijn toevlucht bij Ome Dick en Tante Ger. Zij woonden op een boerderij en daar ging ik vaak helpen. Terwijl ik dacht alleen maar voor de voeten te lopen, lieten ze aan het eind van de dag weten dat ze heel blij waren met mijn hulp. Dat gaf me heel veel steun!”
Over Naomi Dessaur
Naomi Dessaur werkt vanuit Dessaur Trainingen. Naomi traint binnen het sociaal domein alle medewerkers van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Zij is expert in de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld en traint professionals hoe zij kindermishandeling en huiselijk geweld kunnen signaleren en bespreken. Kijk voor meer informatie op: http://www.dessaurtrainingen.nl
Handvatten en discussie
De online-bijeenkomst zal daarnaast vooral gericht zijn op leren van elkaar. We gaan met elkaar in gesprek en delen ervaringen met elkaar, waarbij de vraag ‘Hoe kun je een kind tot steun zijn die mogelijk mishandeld wordt’, steeds de rode draad is.
Maak jij ook 51 minuten tijd?
Iedereen die in zijn of haar (vrijwilligers)werk te maken heeft met kinderen of (kwetsbare) volwassenen kan deelnemen. Wat is nu helemaal 51 minuten, als je weet dat je daar een kind mee kan helpen en dat grote verschil zou kunnen maken. Sluit ook aan op 16 november van 12.00 tot 12.51. Aanmelden kan door een mail te sturen aan: bel_sec@pijnacker-nootdorp.nl
Redacteur Pijnacker-Nootdorp.tv