Op woensdagmiddag 4 november is vanuit de Josephschool in Pijnacker de “Cultuurtrein” vertrokken met een grote groep leraren van vijf basisscholen uit Pijnacker, Delfgauw, Nootdorp, en Berkel en Rodenrijs.
Wethouder Bernard Minderhoud van de gemeente Pijnacker-Nootdorp en wethouder Ankie van Tatenhove van de gemeente Lansingerland gaven het vertreksein met hun toespraken. Beiden vinden cultuur en kunst belangrijk en het is goed dat de scholen dit gaan betrekken in de lessen. Bernard van Minderhoud kan zich de blokfluitles op school nog goed herinneren, maar eigenlijk is dans zijn favoriete onderdeel van cultuur.
De inleiding en interviews met alle betrokkenen werden op een gezellige manier uitgevoerd door Manuela Bijl.
De naam van het culturele lesprogramma is ‘de E-lijn’ die gelinkt is aan de Erasmuslijn.
Het is geschreven door Bibliotheek Oostland en de culturele organisatie Kunstgebouw in opdracht van de gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp. De leraren van de eerste vijf basisscholen die zich hiervoor al hebben aangemeld gingen vanmiddag aan de slag met een keuze uit zes verschillende workshops.
Kijken naar kunst:
Kunstobjecten, zoals schilderijen, op verschillende manieren bekijken, en er zo meerdere meningen over kunnen vormen.
Van opdracht naar resultaat: Elke groep kreeg een opdracht om iets leuks te maken op papier,dat later werd geruild met de andere groepen die daar een oordeel over mochten geven.
ALLES kan dansen:Dansen met verschillende materialen, die mee bewegen. Van kranten of vrolijk gekleurd textiel tot knuffels. Spelenderwijs op zoek gaan naar verschillende dans- en bewegingsmogelijkheden.
Van opdracht naar resultaat: Elke groep kreeg een opdracht om iets leuks te maken op papier,dat later werd geruild met de andere groepen die daar een oordeel over mochten geven.
Maak van beweging DANS Oefeningen die aantonen dat het niet moeilijk is om zelf een dans te maken. Uit basisbewegingen als lopen, staan, zitten, snelle korte passen of juist langzaam lopen kan zo maar een dans ontstaan.
Chambers in de praktijk:
Er worden een of twee hoofdstukken voorgelezen uit een boek. Daarna krijgt iedereen die heeft geluisterd een formulier waarop een aantal vragen beantwoord moeten worden. Zoals o.a. “wat vond je leuk aan dit verhaal en wat vond je niet leuk?
Poëzie en het Driedelig paard: Dat laatste is een voorbeeld. Gedichten kunnen op verschillende manieren worden geschreven. Welke regelblokken rijmen op elkaar en rijmen ze precies of alleen op klank. Deze werkgroep ging hiermee aan de slag, en daarna werden de zelfgemaakte gedichten voorgedragen of uitgebeeld.
Op de foto’s die op Facebook van Feel Good Radio worden geplaats is er meer te zien over de workshops.