De optie om in de komende jaren als gemeente tien woningen aan te kopen en die geschikt te maken voor de huisvesting van statushouders, krijgt nog geen warm onthaal in de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp. Tijdens de oordeelsvormende vergadering van donderdagavond bleek dat daar vermoedelijk geen meerderheid voor te vinden is. De financiële risico’s zijn te groot en de noodzaak is nog niet aangetoond, aldus enkele van de argumenten.
De optie om huizen aan te kopen wordt genoemd in het uitvoeringsplan van B & W om de hoeveelheid sociale woningen in de gemeente versneld uit te breiden. Dat plan werd in de vergadering in grote lijnen wel met enthousiasme ontvangen. Dat het college daarmee een oplossing wil vinden voor de huisvesting van statushouders, maar ook tegemoet komt aan de behoefte aan starterswoningen voor de eigen inwoners, werd bijna unaniem gewaardeerd.
Maar het aankopen van woningen die door de corporaties worden uitgepond: daar moet Pijnacker-Nootdorp niet aan beginnen, vond Jan Nederveen (GroenLinks). Ook Ina Mantjes (Gemeentebelangen) en Edo Haitsma (VVD) toonden zich tegenstander van dat idee. Haitsma: “Wij zijn geen makelaar of woningcorporatie. De financiële risico’s zijn veel te groot.” En CDA’er Bob van der Deijl vond dat de noodzaak om die woningen aan te kopen niet is aangetoond. Er zijn volgens hem voldoende andere manieren om statushouders te huisvesten.
Geen marktverstoring
Wethouder Piet Melzer ontkende tijdens de vergadering dat er sociale huurwoningen aan het bestand worden onttrokken als de woningcorporaties ze in de verkoop doen; een argument dat tijdens de discussie ook werd genoemd. “De huizen die de corporaties verkopen zijn al geliberaliseerd en die vallen dus niet onder de sociale huurwoningen. Als we die als gemeente aankopen, dan geef je ze dus als het ware weer terug aan de sociale huursector.” Ook voor het argument dat de aankoop van huizen marktverstorend zou werken omdat starters op de woningmarkt ze dan niet meer kunnen kopen, was Melzer niet gevoelig. “Het gaat om tien woningen. Op het totale bestand in de prijsklasse van twee ton is dat maar een gering percentage. Er is heus genoeg te koop, ook in onze gemeente.”
De enige fractie die geen enkele waardering kon opbrengen voor het uitvoeringsplan was die van Trots. Harald van Zielst wil helemaal geen statushouders in Pijnacker-Nootdorp huisvesten. Die zijn volgens hem ‘veel beter af in de grote stad’. De tegenwerping vanuit andere fracties dat het huisvesten van statushouders nu eenmaal wordt opgelegd door het rijk en dat de gemeente daar dus geen keuze in heeft, kon hem niet op andere gedachten brengen. “Daar denken wij dus anders over.” Van Zielst vond dat de vluchtelingen maar door andere gemeenten moeten worden opgevangen. Hij gaf aan dan ook liever de boete te betalen die de provincie oplegt als Pijnacker-Nootdorp niet aan zijn verplichtingen voldoet. “Als je het optelt is dat goedkoper dan de 3,2 miljoen die het college nu wil uittrekken voor al deze plannen.”
Hanneke van de Gevel (Eerlijk Alternatief) wees hem er op dat hij daarmee dan ook een streep zet door de verruiming van de sociale woningbouw voor de eigen inwoners, maar daar ging de fractieleider van Trots verder niet op in.
Paul Houkes