De gemeente Pijnacker-Nootdorp kan fors besparen op de energiekosten van het gemeentekantoor. Door minder verbruik wordt ook de uitstoot van koolstofdioxide verkleind. Dat scheelt jaarlijks 40 ton aan CO2; een reductie van 12 procent. Een en ander is mogelijk door aanpassingen van de elektrische installatie en de gasketels in het gemeentekantoor. Daar is een investering van 40.000 euro voor nodig, maar dat geld wordt binnen vijf jaar terugverdiend door de lagere energiekosten.
De gemeente heeft het bedrijf Optiflow in de arm genomen om het energieverbruik in het gemeentekantoor door te rekenen en om ene offerte te maken voor verbeteringen. Ook Siemens was hiervoor benaderd, maar de oplossing van dit bedrijf zou een hogere investering vereisen en een te lange terugverdientijd.
Er moeten verschillende maatregelen worden genomen om het energieverbruik omlaag te brengen. Gas voor de cv-installatie kan worden bewaard door het water in de centrale verwarming te vervangen door een speciale vloeistof, die de warmte beter geleidt en waardoor de radiatoren dus eerder op temperatuur zijn. Ook kan de cv-installatie beter worden afgesteld. Bezuiniging op elektriciteit is mogelijk voor technische voorzieningen in de installatie die er voor zorgen dat het zogenaamde piekvermogen (de hoeveelheid elektriciteit die op bepaalde momenten maximaal nog is) omlaag wordt gebracht. Daardoor kan ook een beter contract met de energieleverancier worden afgesloten.
De ketels van de cv-installatie op het gemeentekantoor zijn overigens over een jaar of vijf afgeschreven. B & W schrijven aan de gemeenteraad dat het voor de hand ligt om op dat moment helemaal van gas af te stappen en over te gaan op warmtepompen.
Het gemeentebestuur van Pijnacker-Nootdorp is erg actief op het gebied van energiebesparing en duurzame energie. De gemeente wil in 2050 geheel energieneutraal zijn. Dat wil zeggen dat er niet meer energie wordt verbruikt dan zelf duurzaam wordt opgewekt.