Speelplan Pijnacker-centrum wordt uitgevoerd

De gemeente gaat in de komende maanden aan de slag met de uitvoering van het Speelplan voor het centrum van Pijnacker. Verschillende speelterreintjes voor de jeugd worden verbeterd, hier en daar worden er nieuwe klimrekken en andere speelvoorzieningen geplaatst, maar er zijn ook speelplekken waar de toestellen verdwijnen, omdat ze te slecht zijn en te weinig worden gebruikt.

Bij het maken van de plannen voor de speelterreintjes zijn de omwonenden en ook de kinderen in de buurt actief betrokken. Er zijn enquêtes gehouden en bewoners hebben meegepraat in een werkgroep die alle terreintjes onder de loep heeft genomen. Uiteindelijk zijn er nog wat reacties binnengekomen op het conceptplan, dat in december werd gepresenteerd. Die laatste reacties leveren hier en daar suggesties op waar in de uitvoering rekening mee wordt gehouden.

Relatief nieuw

Van de 11 speelplekken in Pijnacker-centrum zijn er vijf die in hun huidige vorm gehandhaafd blijven. Dit zijn plekken die nog relatief nieuw zijn, die veel worden gebruikt en waar de speeltoestellen nog in goede staat zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor de speelplek aan de Kerkweg, de prachtige plek aan de Julianalaan en het speelterreintje op de Dr. W. van der Horstlaan. Bij vier andere is er wel wat nodig. Zo moet een groot speeltoestel in het park bij de Hoflandstraat weg omdat het in slechte staat is. De wens is om hier een avontuurlijke speelplek te maken met bijvoorbeeld een kabelbaan. Ook de toestellen op de Prins Hendrikstraat moeten worden vervangen. Van de vijf die er nu staan komen er maar drie terug.

Er zijn ook twee speelplekken waar de toestellen helemaal worden weggehaald en waar geen nieuwe voor terugkomen. Dat geldt voor de terreintjes aan de Mandenmeesterstraat en de Anna van Burenstraat. Het zijn ook de plekken die het minst worden gebruikt. De terreintjes zelf blijven wel, maar worden dan anders ingericht.

Bewonersgroen

Ook in de uitvoeringsfase worden de omwonenden van speelplekken die worden aangepakt direct betrokken. Bij het vervangen van een of meer speeltoestellen geeft de gemeente de financiële kaders aan, en de bewoners kiezen zelf mee wat er dan voor toestel moet komen. Ook krijgen bewoners de kans om met andere ideeën te komen voor de invulling, als ze daar blijvend een actieve rol in willen spelen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan bewonersgroen.

Speelplek Mandenmeesterstraat P

Op de Mandenmeesterstraat moeten de speeltoestellen weg. Het terreintje wordt opnieuw ingericht.

Op de Prins Hendrikstraat moeten de vijf speeltoestellen worden vervangen. Er komen er drie nieuwe voor terug.

Op de Prins Hendrikstraat moeten de vijf speeltoestellen worden vervangen. Er komen er drie nieuwe voor terug.