Als de Rotterdamse metro inclusief Randstadrail lijn E naar Den Haag in het weekend een uur langer doorrijdt, dan zullen twee keer zoveel mensen er voor kiezen om ’s nachts met het openbaar vervoer naar huis te gaan. Maar het levert wel extra kosten én geluidoverlast op. Dat blijkt uit een onderzoek van de RET.
Het Rotterdamse openbaar vervoerbedrijf verwacht op basis van berekeningen dat de nachtmetro potentieel 15.000 extra reizigers in het weekend zou kunnen opleveren: ruim 6500 in de vrijdagnacht en krap 8500 in de zaterdagnacht.
De aantallen die de RET verwacht gelden voor het gehele Rotterdamse metronet. Er is dus geen uitsplitsing naar metrolijn, en uit het onderzoek is ook niet af te leiden hoeveel reizigers extra er gebruik zouden maken van Lijn E richting Rotterdam of Den Haag. Een indicatie is wel te vinden in de huidige reizigers van de BOB-bus. De nachtbus vanuit Rotterdam richting Pijnacker is van alle BOB-bussen het slechtst bezet: op vrijdagnacht rijden er gemiddeld maar 12 reizigers mee en op zaterdagnacht gemiddeld slechts 17. Vanuit Den Haag rijdt er overigens ook een Nachtbuzz naar Nootdorp, maar de aantallen passagiers van die bus komen niet voor in het Rotterdamse onderzoek.
Tekort
De Rotterdamse metro op vrijdag en zaterdag een uur langer laten rijden heeft wel een prijs. Het levert de RET een tekort op van zes ton. Dat geld zou dan moeten worden bijgepast door de vervoersregio MRDH, bovenop de subsidie van vier ton die de MRDH al verleent voor de BOB-bus. Een andere prijs is die van de extra geluidoverlast die een uur langer doorrijden oplevert. Hoe groot de extra geluidbelasting zal zijn en of er daardoor extra geluidreducerende maatregelen moeten worden genomen, moet nog door een gespecialiseerd bureau worden uitgerekend, zegt de RET.
Het vervoerbedrijf heeft ook andere exploitatiemodellen doorgerekend, zoals het ’s nachts volledig door laten rijden van de metro of het verlengen van de dienstregeling in de randen van de nacht, dus ’s avonds later en ’s morgens vroeger. Die beide varianten leveren nog grotere tekorten op en in verhouding is het extra aantal reizigers dan minder gunstig.
Blij met onderzoek
In de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp was in april vorig jaar al een motie aangenomen waarin om een onderzoek werd gevraagd naar het laten doorrijden van de metro in de nacht. Daarbij ging het vooral om de Randstadrail lijn E. Raadslid Richard van Oevelen, die namens de fractie van Gemeentebelangen deze motie indiende, is blij dat de resultaten van het onderzoek er nu liggen. “Om bij wijze van proef te beginnen met een uur langer doorrijden klinkt als een goede optie”, meent Van Oevelen. Toch wil ook Gemeentebelangen de resultaten nog bestuderen voor een definitief standpunt wordt ingenomen.
Het resultaat van het onderzoek wordt door de RET naar de verschillende gemeenteraden gestuurd. Uiteindelijk zal een besluit over het doorgaan van de nachtmetro moeten worden genomen binnen de MRDH.