Burgemeester Francisca Ravestein van Pijnacker-Nootdorp legde woensdagmiddag een kans tijdens de herdenking van de Slag om de Residentie in Ypenburg. Die wordt elk jaar op 10 mei gehouden, ter nagedachtenis van het feit dat door een moedige strijd op en rond het toenmalige vliegveld Ypenburg, verhinderd werd dat de Duitse troepen het Koninklijk Huis en de Nederlandse regering in handen konden krijgen, zoals hun bedoeling was geweest.
De strijd in die meidagen werd gevoerd op het grondgebied van Den Haag, Nootdorp, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg. Vandaar dat de burgemeesters van die vier gemeenten elk jaar betrokken zijn bij de herdenkingsplechtigheid.
Indrukwekkend
De herdenking in Ypenburg was dit jaar, 77 jaar na de Slag om Ypenburg, extra indrukwekkend. De scholieren van de christelijke basisschool de Vlieger, die het herdenkingsmonument hebben geadopteerd, toonden dit jaar fotoborden van alle omgekomen militairen tijdens de Slag om Ypenburg. Velen van hen zijn vernoemd in de straatnamen van de Haagse stadswijk, die later is gebouwd op en rond het toenmalige terrein van het vliegveld. De borden werden getoond voorafgaand aan de kranslegging, maar ook tijdens het bloemendefilé aan het eind van de plechtigheid. Opvallend was dat de deelnemers aan het defilé deze keer vooral aandacht hadden voor de namen en foto’s van de gevallen soldaten, en minder voor de kransen die waren geplaatst.
Ook opvallend maar uiteraard niet verrassend was dat het aantal veteranen dat daadwerkelijk de Slag om Ypenburg heeft meegemaakt, inmiddels klein is geworden. Bij de herdenking waren nog maar vijf oud-militairen aanwezig die de strijd in Ypenburg zelf ter plekke hebben meegemaakt.