Bijna 800 huishoudens in Pijnacker-Nootdorp leven van een minimuminkomen, onder wie ruim 600 kinderen. Ook komen problematische schulden geregeld voor onder de inwoners. Het gemeentebestuur heeft hier veel aandacht voor via het armoedebeleid en schuldhulpverlening. De nieuwste voorstellen op dit gebied worden komende woensdag besproken in de oordeelvormende raadsvergadering. Niet op de gebruikelijke vergaderdag, donderdag, want dan is het Hemelvaartsdag.
Vooruitlopend op de besluiten van de gemeenteraad hebben de belangrijkste adviesorganen op dit gebied zich over de voorstellen gebogen. Zo heeft de Adviesraad voor Werk en Inkomen zorgen geuit dat mensen die in aanmerking zouden kunnen komen voor maatwerkondersteuning, lang niet altijd bereid en in staat zijn om zelf hulp te zoeken. Ze zullen in veel gevallen opgespoord moeten worden, aldus de adviesraad.
B & W gaan in principe uit van de eigen verantwoordelijkheid van de inwoners, reageert het college. Maar wel is het zo dat de kernteams via verschillende kanten problemen op het spoor komen. Zo is in de procedure rondom dreigende huisuitzettingen afgesproken dat de woningbouwvereniging hiervan melding doet aan de kernteams. Die kunnen dan in actie komen.
Regelvrij budget
Nieuw in het gemeentelijke beleid is het budget voor maatwerkondersteuning; een bedrag dat snel en zonder al te ingewikkelde procedures kan worden ingezet om een probleem op te lossen. De Wmo-raad merkt in zijn advies op dat dit regelvrij budget gevolgen zou kunnen hebben voor nut en noodzaak van de voedselbank, de diaconieën en/of de stichting Urgente Noden.
Daar is het college het maar voor een deel mee eens. “Het budget maatwerkondersteuning is bedoeld om incidentele kosten te kunnen betalen waardoor grotere maatschappelijke problemen en kosten kunnen worden voorkomen. Dit sluit grotendeels aan op de doelstelling van bijvoorbeeld Stichting Urgente Noden. Maar we verwachten bijvoorbeeld niet dat de inzet van de Voedselbank hiermee vervalt”, reageert het college van B & W.