Waterbeheer in Delfland van 1133 tot 1285

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland heeft het verslag Waterstaat Delfland 1133 tot 1285 gepubliceerd. In twee rapporten wordt het ontstaan van het waterbeheer van Delfland beschreven en in beeld gebracht.

De rapporten zijn kosteloos te downloaden van de website van de KNNV afdeling Delfland: link. Kijk onder 2017.

De periode van 1100 tot 1300 is bepalend geweest voor het waterbeheer van Delfland anno 2017. Toenemende bevolkingsdruk, zandtransport van de duinen naar de Maas-oever en twee stormvloeden hebben hun stempel op het landschap gezet.

In de besproken periode hebben elke generatie boeren een herziening van de afwatering  moeten doorvoeren als de ene na de andere rivier dichtslibt: Gantel, Lier en Spartel. Drooglegging van het veen zorgde voor extreme bodemdaling en ook daarop moest worden gereageerd. 

Wat is en doet de KNNV 

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving. Een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming. Via deze N’s komen we tot een duurzame en robuuste natuur.

Door excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer worden deze doelen vorm gegeven. De activiteiten zijn in drie categorieën te verdelen: voor de gezelligheid, voor mensen die meer willen weten en voor specialisten. Dit alles rond onderwerpen van de natuur bij ons in de buurt.

Elk jaar kent een groot thema. in 2017 is het thema zoek Verbinding met de nabije natuur.

Iedere maand wordt gevraagd om naar één plantensoort of een dier uit te kijken.

De KNNV voelt zich verantwoordelijk voor het Delflandse gebied, dat zich uitstrekt van de Noordzeekust tot aan de Rottemeren en tussen de A12 en de A20. Dit gebied bezit prachtige parken, cultuurlandschappen en natuurgebieden, ook particuliere tuinen worden steeds belangrijker voor de natuur.

Het werkgebied omvat de gemeenten Delft, Lansingerland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Westland, en de gebieden Sion, Wilhelminapark, Elsenburgerbos (Rijswijk) en Ypenburg (Den Haag).

 

De KNNV afdeling Delfland is ook een werkgroep van de Zoogdiervereniging en Ravon.

Meer informatie is te vinden op de website: www.knnv.nl/afdelingDelfland.

En een onderdeel van Natuurpunt Delfland.

 

De KNNV beheert het Melarium het centrum voor natuur, bijen en kunst, een plek waar je natuur, rust en ruimte vindt aan het Melariumpad 11, Delft, vanaf de parkeerplaats 15 minuten lopen. Zie ook https://www.knnv.nl/afdeling-delfland/melarium-centrum-voor-natuur-bijen-en-kunst De Imkervereniging Delft verzorgt de bijen in het gebouw.