Een kwart van de bewoners gaat meteen de confrontatie aan als ze merken dat er een inbreker in huis is. Tien procent belt 112 en gaat daarna kijken waar de inbreker is. Dit volgt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken. De stichting adviseert juist om niet de confrontatie aan te gaan en zo de inbreker in het nauw te drijven, ook niet met een knuppel. De inbreker kan immers onvoorspelbaar en gevaarlijk reageren. Verder kan een knuppel in het donker makkelijk tegen je gebruikt worden.
Ook de emotionele gevolgen van inbraak werden onderzocht:
In het onderzoek werd tevens aan de orde gesteld hoe men zou reageren als men ’s ochtends tot de ontdekking komt dat er is ingebroken en er spullen zijn ontvreemd. Ruim de helft (52%) zegt boos of woest te zijn. Of geïrriteerd (13%). “Je verwacht uiteraard niet de ravage die de inbreker heeft achtergelaten, wanneer je ‘s morgens je woonkamer binnenkomt. Reacties als geschrokken (46%), verontwaardigd (25%) en verrast (8%), zijn dan ook logisch”, aldus Staal. Uit eerder onderzoek van de stichting bleek dat bijna driekwart emotionele gevolgen ervaart na een inbraak. Dat blijkt nu wederom uit de gegeven antwoorden: Je voelt je onveilig (34), angstig (21%) en kwetsbaar (15%). Opvallend is dat een op de vijf respondenten (22%) aangeeft vooral blij te zijn, dat hem/haar en de gezinsleden niets is overkomen.
De stichting stelt dat voorkomen beter is dan genezen. Controleer sloten op ramen en deuren, bewaar geen sleutels in de buurt van de deur en zorg dat je vanuit je slaapkamer 112 kunt bellen. Als je toch ’s nachts een inbreker in huis hoort, bel dan onmiddellijk 112. Wacht enkele minuten, doe dan het licht aan en maak lawaai.