Er zijn veel vragen over de financiering aardwarmte productie Ammerlaan. De fracties gaven in een oordeel vormende vergadering al aan met een dilemma te zitten, aan de ene kant ondersteunen ze de tuinders bij hun initiatieven, maar aan de andere kant, en zeker als het gaat over aardwarmte, willen ze als gemeente zelf de regie hebben. Ook zijn ze voor meer aardwarmte putten.
Gemeente Belangen wil voorkomen dat warmte netten alleen maar in private handen zijn, met het risico dat er hoge kosten komen voor de gebruikers en wil daar als gemeente dan ook in kunnen sturen, temeer omdat de gebruikers geen keuze zullen hebben als de gemeente aardgas loos gaat bouwen of gaat aanpassen, voorbeelden zijn er te vinden in gemeente Schiedam. Gemeente Belangen wil een visie opstellen en weten wie en welke rol de gemeente daarin gaat pakken. Er werd dan ook door Gemeente Belangen een motie ingediend.
De motie was bij iedereen bekend. Carla van Viegen van Partij voor de Dieren stemde tegen het voorstel.
Jan Nederveen van GroenLinks vind Ammerlaan een op zichzelf staande zaak en heeft wel voorheen vragen gesteld wie zo meteen de regie krijgt. Warmte is van ons allemaal. Hij had een toezegging gehad dat het in het warmte plan zou worden meegenomen en op basis daarvan vond hij de motie niet nodig en wacht hij het warmte plan af. Wat ontbreekt kan later worden aangevuld.
Gemeente Belangen kwam met een reactie: “We hebben bewust dit onderwerp gedaan en kiezen voor een detentie overeenkomst.”
Wethouder van de Deijl sluit waarschijnlijk de komende week het warmtebesluit Oostland af met een samenwerking met Lansingerland. Een samenwerking waarin ze zoeken naar de gevraagde visie met warmte netwerk, dus eigenlijk zijn ze al bezig met de uitvoering van de motie van Gemeente Belangen nu indient.
Bianca van Petegem vroeg: “neemt u ook mee om de prijs te bepalen om te voorkomen dat het alleen maar privaat gedaan wordt?”
Wethouder van Deijl doet daar nu geen uitspraken over er kom ter zijner tijd met een visie .
Motie werd ingetrokken
De raad stemt in met financiering warmteput Ammerlaan . Door een ondergrondse leidingbreuk is de eerste boring buiten bereik gesteld en moet er een tweede boring komen met een lening van de Gemeente raad Pijnacker Nootdorp van vijf miljoen.
Iedereen stemde in met de financiering behalve Carla van Viegen.