Een eigen papiercontainer voor bijna alle huishoudens

In Pijnacker-Nootdorp wil de gemeente nog meer papier en karton gescheiden inzamelen dan ze nu doen. Daarom krijgen alle huishoudens die nu hun afval inzamelen met containers aan huis er in januari een eigen papiercontainer bij. Avalex heeft inmiddels een brief gestuurd naar degenen die een papiercontainer krijgen.

De papiercontainer krijg je de eerste zes maanden op proef. Zo kan je zien of het voor jou makkelijker wordt om papier te scheiden. Bevalt deze toch niet? Laat het Avalex dan na de proefperiode weten.

Waarom wordt dit gedaan?
Met deze extra maatregel wil de gemeente meer papier gescheiden inzamelen dan ze nu doen. Er wordt al veel papier ingezameld via de verenigingen, maar er zit ook nog veel papier in het restafval. Op dit moment is dat per inwoner per jaar gemiddeld nog 30 kilo. Voor een gemiddeld gezin van 4 personen is dat dus bijna 120 kilo oud-papier. Dit papier wordt samen met het restafval onnodig verbrand en dat is natuurlijk zonde voor het milieu.

Ook kost het extra geld om oud-papier en -karton te verbranden, terwijl het hergebruik juist meer oplevert. Van dit kostenverschil kan de gemeente de oud papier inzameling aan huis betalen. Ook betalen ze hiervan de bijdrage aan de verenigingen voor hun inzet bij de inzameling van oud-papier en -karton.

Het zogenoemde ‘na-scheiden’ van papier uit restafval is geen goede optie, omdat vuil papier niet meer hergebruikt kan worden.

Verder met Het Nieuwe Inzamelen
Naast het verspreiden van de papiercontainers gaan de gemeente wijk voor wijk verder met Het Nieuwe Inzamelen. Na Emerald en Klapwijk gaan ze nu aan de slag met Vrouwtjeslant, Achter het Raadhuis en een klein stukje Nieuweveen.